Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Voedselverspilling      Bespaar groente (de vuilnisbak)
Tips

Bespaar groente (de vuilnisbak)

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Nederlanders verspillen toch nog op vrij grote schaal voedsel. Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen vooral brood, zuivel en groente verspillen. De hoeveelheid verspild voedsel per persoon is wel verminderd ten opzichte van voorgaande jaren, maar met zo’n 7 kilo per jaar per persoon valt er nog veel te winnen. Vooral groente kun je vaak nog prima redden van de kliko. Tijd voor een paar oplossingen!
Veel verschillende soorten groente

Zijn oude groenten slecht?

In principe geldt de regel dat hoe verser een product, hoe meer de goede voedingsstoffen nog in het product zitten. Maar dit wil niet zeggen dat ‘oude’ groenten en fruit afgedaan hebben! Meestal kun je goed zien of een bepaalde groente nog goed is. Dit geldt natuurlijk voor onverpakte groente, maar ook bij producten met een houdbaarheidsdatum. Laat je, wanneer groente verpakt is, niet alleen leiden door de houdbaarheidsdatum. Kijk, bewaar goed, en verwerk slim.

Spinazi

Sla

Een krop sla is in de koeling vrij lang houdbaar. Je kan de krop zelfs in een kommetje water zetten. In dit filmpje zie je precies hoe je dat doet. Zakjes voorgesneden sla zijn iets bederfelijker, maar deze zijn in allerlei portiegroottes verkrijgbaar. Let dus op hoeveelheden als je voorverpakt koopt.

Sla kun je langer inzetten voor een maaltijd dan je denkt. Oké, die zak slijmerige gemengde slablaadjes met slootgeur hoef je echt niet tegen wil en dank weg te werken. Maar is je krop alleen maar een beetje verflenst? Dan werkt deze EHBG, Eerste Hulp bij BladGroente, vaak goed: geef sla een ijsbadje in koud water. Daar knapt hij waarschijnlijk meteen van op! Is dit te laat, of wil je de sla liever nu meteen verwerken om erger te voorkomen? Benader sla dan eens als spinazie. Sla laat zich namelijk net zo goed smoren: bak het in een pannetje met een beetje olie of boter, of sudder het licht in wat bouillon. Lekker samen met wat groene erwtjes! Ook is sla goed te verwerken in soep: wat dacht je bijvoorbeeld van een slasoepje met basilicumolie?

Komkommer

De komkommer komt origineel uit Zuidoost-Azië en is dus niet zo’n fan van de kou. Bewaar hem dus niet in de koelkast: hier wordt hij snel slijmerig en slap. Een handige tip om te kijken of groente of fruit gekoeld bewaard moet, is om te kijken naar de manier van bewaren in de winkel: daar niet in de koeling = thuis ook niet in de koeling. Een mooie plek is een groentemand in een kelderkast. Ook het plasticje om komkommer is niet zomaar zinloos plasticgebruik: het dient ervoor om de komkommer te preserveren. Laat deze dus vooral zo lang mogelijk om je komkommer zitten. Heb je een deel gebruikt, dek het open einde dan goed af.

Naast salades leent komkommer zich ook uitermate goed voor soep en sap door het hoge vochtgehalte van de groente. Voor deze bereidingen maakt het ook niet zoveel uit of je komkommer iets slapper is geworden. Is het uiteinde van je komkommer rimpelig of zelfs schimmelig? Snij gewoon een stukje van het eind af.

aardappelen

Aardappel

Aardappelen bewaar je het best op een koele, donkere plek zoals een garage of schuur. Ideaal is deze temperatuur zo’n 5-8 graden: iets warmer dan je koelkast dus. In onze goed verwarmde huizen is de temperatuur in voorraadkasten niet meer zo koel: het kan dus allemaal ietsje sneller gaan met je aardappel. Als de aardappel begint uit te lopen is het niet meteen gedaan met hem: deze miniplantjes kan je gewoon wegsnijden. De uitlopers bevatten wel een giftig stofje, dus zorg ervoor dat je knopen, verkleuringen en oogjes goed wegsnijdt. Ook slappe en rimpelige aardappels zijn nog gewoon te koken en te bereiden. Rasp deze bijvoorbeeld eens voor een lekkere rösti, of kook ze en stamp ze tot een zomer- of winterstamppotje.

Bloemkool

Koolsoorten zijn sterk. Je kunt ze meestal lang bewaren, ze verdragen goed de kou en zijn dan ook in te vriezen. Krijg je de hele kool niet in een keer op, overweeg dan het vriesvak. Handig is om de kool dan alvast in rozetjes te snijden zodat je goed kunt proportioneren én snel kunt ontdooien. Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte ‘bloem’ goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.

Bloemkool is een van de meest veelzijdige groentesoorten die er bestaat. Je hoeft dus echt niet verveeld te raken van je kooltje! Hij is lekker gekookt, gebakken of zelfs in z’n geheel gegrild. Bloemkool wordt door zijn makkelijke structuur ook gebruikt als alternatief voor glutenproducten, zoals rijst, couscous en deeg. Beleg bijvoorbeeld eens een glutenvrije pizzabodem, of maal de rauwe bloemkool klein tot alternatief voor rijst of couscous.

bloemkool

Meer over het bewaren van allerlei soorten groente en fruit vind je bij Foodlog. Ook hebben we een blog geschreven over hoe je je verse groenten zelf kunt invriezen!