Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Isoleer het kruipluik en maak je huis tochtvrij 
Tips

Isoleer het kruipluik en maak je huis tochtvrij 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
De kruipruimte is vaak een koude en vochtige plek. Dat maakt het extra belangrijk om je kruipluik goed te isoleren. Je wilt immers niet dat de kou je huis binnenkruipt. Met een goed geïsoleerd kruipluik bespaar je gas en dus geld. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je kruipluik tochtvrij maakt. 
tochtvrij maken van kruipluik

Waarom tocht in je huis tegengaan?  

Je huis verduurzamen klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Wij laten je een aantal maatregelen zien waarmee je tocht in je huis kunt tegengaan. Dat is een hele effectieve, makkelijke en betaalbare manier om je huis al een stukje duurzamer te maken. Zo houd je de warmte binnen, de kou buiten én bespaar je op je energierekening.

Ook tocht kruipt door je kruipluik 

De kruipruimte wordt in vrijwel ieder huis afgesloten met een luik. Dat luik is vaak eenvoudig te openen, omdat het belangrijk is om in de kruipruimte te kunnen. Losse, bewegende delen wil je het liefst zo goed mogelijk afsluiten om warmteverlies tegen te gaan. Dat zorgt voor besparing van energie.

Zo zorg je voor een goede isolatie van je kruipluik 

Er zijn twee manieren om je kruipluik zo goed mogelijk af te sluiten: met tochtband of tochtstrips. Dit werkt min of meer hetzelfde als het dichten van kieren bij ramen en deuren. Alle materialen die je nodig hebt om het kruipluik te isoleren, kun je in de bouwmarkt of online kopen.

Stap 1: Gebruik tochtband om het kruipluik te isoleren.

Tochtband is een zelfklevende strip van soepel materiaal die op een rol verkocht wordt. Het wordt van verschillende materialen gemaakt. Voor tochtband geldt dat de duurdere materialen langer meegaan. Siliconenrubber koop je voor de lange duur, maar kost ook iets meer. Tochtband van de materialen PE en PVC is goedkoper, maar gaat minder lang mee. Die moet je bovendien beschermen tegen zonlicht met een afdichtlat of elastische kit. Op de verpakking staat voor welke kierbreedte de band geschikt is. Je knipt het op maat en plakt het in het rand waar het kruipluik in valt. Purschuim (oftewel PU) raden wij af om het kruipluik mee te isoleren. Het materiaal is erg slecht voor het milieu.

Stap 2: Gebruik een tochtstrip om het kruipluik te isoleren.

Tochtstrips zijn van hard materiaal, zoals kunststof of aluminium. Strips met EPDM- en EPT-rubberprofielen koop je voor de lange duur. Let wel op dat het materiaal niet soepel is en daardoor dus niet geschikt voor elke kier. Tochtstrips kun je makkelijk zelf op maat zagen en vastmaken met spijkers of schroeven op de grens van het luik en de vloer.

Welke tochtplekken kun je nog meer aanpakken?  

Naast je kruipluik zijn er nog meer tochtplekken die je makkelijk kunt aanpakken om gas te besparen. In dit artikel lees je hoe erachter komt waar het in jouw huis tocht. Weet je al waar jouw tochtplekken zitten? Pak deze dan makkelijk aan met onze 9 tips voor een tochtvrij huis.

Hoe gasvrij ben jij? 

Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!