Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand oktober: pompoen
Tips

Groente van de maand oktober: pompoen

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Pompoen is een gezonde en milieubewuste keuze in oktober, en daarom onze groente van de maand. Maar hoe snijd je die nou op een handige manier en wat kan je er allemaal mee maken?
pompoen

Waarom goed voor je?

Pompoen is een verantwoorde keuze in oktober en eigenlijk ook de rest van het najaar. In Nederland worden pompoenen in september en oktober geoogst, daarna rijpen ze nog even na om goed op smaak te komen. De rest van de herfst en winter worden de pompoenen in een koeling bewaard. Pompoenen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, Israël, Portugal en Spanje, krijgen van Milieu Centraal het hoogste milieukeur van september tot en met december en zijn daarmee een goede keuze.

Naast dat pompoenen een goede keus zijn voor het milieu, zijn ze ook een goede keus voor je gezondheid. Zo bevat 200 gram gekookte pompoen ongeveer 20% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1, en 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en E. Vitamine B1 speelt een rol bij je koolhydraatstofwisseling en vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten die een beschermende werking hebben voor je lichaam en een rol spelen in ons afweersysteem. Erg handig dus tijdens de herfst en wintermaanden wanneer onze weerstand wel een boost kan gebruiken

pompoen

Wat kun je ermee?

Pompoen kan je in allerlei gerechten verwerken, zo is hij heerlijk geroosterd uit de oven, maar kan je hem ook koken en er puree of soep van maken. Ook geroerbakt is pompoen erg lekker door de zoete en nootachtige smaak. Kook of roerbak je pompoen dan is deze vaak al na 15 tot 20 minuten gaar, bereid je hem in de oven dan duurt het ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van of je ze in grote plakken of kleine blokjes snijdt. Naast het gebruik van pompoen bij hartige gerechten leent deze groente zich ook goed voor zoete lekkernijen zoals de klassieke pompoentaart, een crumble of fudge.

Hoe slacht ik een pompoen?

Het kan nogal een uitdaging zijn om een pompoen te snijden en schillen omdat je vaak weinig grip hebt op de pompoen door de ronde vorm en deze vaak ook nog erg hard is. Een tip om het wat gemakkelijker te maken is om de pompoen even kort te koken of in de magnetron te verwarmen zodat je makkelijker in de pompoen kan snijden en de schil kan verwijderen. Naast het schillen met een mesje, kan je het ook proberen met een dunschiller of kaasschaaf. Vooral hokkaido- en flespompoenen hebben een zachte schil, dus die kan je makkelijker met een dunschiller of kaasschaaf schillen dan met een mes. Dit gaat vaak ook nog eens een stuk sneller! In dit korte filmpje laten ze je het stap voor stap zien.

De beste manier om er achter te komen hoe je een pompoen slacht is natuurlijk door het zelf uit te proberen en te zien wat voor jou het beste werkt. Hier verschillende recepten om jouw pompoen schil skills te testen! Klik op de titel of afbeelding om door te gaan naar het recept.

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand