Zoveel soorten, zoveel smaken
Chinese kool, paksoi, rode kool, savooiekool, spitskool, en witte kool: elk hebben ze net een iets andere smaak. Rode kool heeft een ietwat zoete smaak, groene kool, paksoi en Chinese kool hebben een zachte smaak en voor de echte liefhebber hebben savooiekool en witte kool een pittige koolsmaak. Spruitjes, bloemkool en koolrabi laten we bij deze blog buiten beschouwing vanwege hun unieke eigenschappen, maar vergeet niet: ook dát is kool!
Waarom goed voor je?
Kool is ook groente van de maand vanwege zijn voedingswaarde. Alle koolsoorten staan bol van vitamine C. Ook maken alle koolsoorten van nature een stof aan die beschermt tegen insecten en ongedierte: glucosinolaat. Deze stof zorgt voor de typische koolsmaak en is giftig voor insecten. Voor mensen is de stof juist een beschermer tegen kankerverwekkende stoffen, vooral als de kool in reepjes wordt gesneden. Er zitten ook veel andere vitamines en mineralen in deze groente. Elke kool blinkt weer ergens anders in uit. Zo bevat rode kool veel kalium, ijzer en calcium. Savooiekool bevat juist weer veel kalium en foliumzuur.
Wat kun je ermee?
Of je het nu voorgesneden koopt of zelf aan de slag gaat op een snijplank: gesneden komt kool erg goed tot zijn recht in een wok- of roerbakgerecht. Door het kort te verhitten, behoudt het de smaak en knapperigheid optimaal. Wil je liever hapklare groente? Dan kun je kool ook smoren of stomen. Rode kool komt goed tot zijn recht door het maximaal 15 minuten te koken. Maar kool is niet alleen geschikt als gesneden ingrediënt, je kunt ook heel goed de hele bladeren gebruiken. Deze kun je gebruiken als wrap, serveerschaaltje of om op te rollen en te vullen met vlees of vis. Ook kun je grote parten spitskool, rode of witte kool grillen op de barbecue, lekker met wat olijfolie, peper en zout!
Kool kun je ook prima rauw eten, maar het is wat lastiger te verteren dan andere rauwe groenten. Heb je snel last van een opgeblazen gevoel? Dan is het aan te raden om kool altijd kort te roerbakken, koken, smoren of stomen. Chinese kool valt het minst ‘zwaar’ op de maag.
Eet lokaal en met het seizoen mee
Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.