Uit het jaarlijkse onderzoek Vegamonitor van Natuur & Milieu blijkt dat bijna een derde van de mensen veel vlees en vis eten niet meer van deze tijd vindt. Maar, om het echt te laten staan vindt het overgrote merendeel heel moeilijk. We zien daarom helaas weinig verandering in de hoeveelheid vlees die ieder jaar door Nederlanders gegeten wordt. Terwijl het juist voor het klimaat een heel goed idee is om vaker voor vega te kiezen. Hoe zit dat?
Hoe meer vlees wij eten, hoe meer dieren nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Deze dieren hebben natuurlijk voer nodig. En veel. Per kilo rundvlees ongeveer 20 kilo voer. De meeste dieren krijgen soja, wat geteeld wordt op grote plantages in Zuid-Amerika. Daar worden bossen voor gekapt. Daarna moet al dat voer getransporteerd worden naar Europa voor onze koeien, varkens en kippen.
In het kort: we kappen oerbossen om voer te verbouwen voor dieren die wij weer gebruiken als voedsel. Handiger zou zijn als we het land gebruiken om gewassen te verbouwen die wij direct eten. De bonen voor een vegaburger bijvoorbeeld.
Omdat de vraag naar dieren die we eten zo groot is, zijn er ontzettend veel veehouderijen. Met miljoenen dieren. Deze veehouderijen produceren zelf veel uitstoot en die miljoenen dieren ook. Scheetjes na het eten en mest bijvoorbeeld, het zijn allemaal gassen die in de atmosfeer komen en de aarde opwarmen. Als de dieren zijn geslacht wordt het vlees verpakt en weer de halve wereld over gestuurd om ergens anders verkocht te worden. Maar een heel klein deel van het vlees van Nederlandse dieren blijft daadwerkelijk in Nederland. Om de klimaatdoelen te halen is een dieet met minder vlees dus van enorm belang.
Word ook Groene Doener
Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.