Home      Onderwerpen      Eten & drinken

Onderwerp

Eten & drinken

Mensen zitten aan tafel met verse fruit & groenten

Wat je eet en drinkt heeft meer invloed dan je denkt. Van ontbijt tot avondeten (of late snack). De keuzes die je maakt beïnvloeden niet alleen jouw gezondheid, maar ook het klimaat, de natuur en het watergebruik. Met kleine aanpassingen maak al een groot verschil. Minder dierlijke producten eten, kiezen voor seizoensgroenten of letten op voedselverspilling: zo maak je jouw bord groener én duurzamer. Goed voor jou, en goed voor de aarde.

Alles wat je nodig hebt om het onderwerp écht te begrijpen

Duik dieper in...

Bewuster koken met seizoensgroente

Seizoensgroenten

Onze supermarkten liggen elke dag vol met groente en fruit. Daarvoor halen we veel groente en fruit uit verre landen en dat heeft veel invloed op het milieu. Het kan ook anders, namelijk door te eten wat in een bepaald seizoen op Nederlandse akkers wordt geoogst. Met onze tips en artikelen helpen we

Meer over onderwerp
Tafel met schalen met eten

Veganistisch eten

Door het vervangen van eieren, zuivel en andere dierlijke producten voor plantaardige producten, heb je veel minder negatieve invloed op de aarde. Wil jij dit ook? Met onze tips en artikelen helpen we je graag op weg. Ontdek hoe jij plantaardig kunt eten zonder in te leveren op smaak en voedingswaar

Meer over onderwerp
Drie personen eten een vegetarisch gerecht in een restaurant

Vegetarisch eten

Je weet vast al dat vlees en vis eten niet zo goed is voor het milieu. Wil je daar iets aan doen? Dan zijn er twee makkelijke keuzes. Je kunt flexitariër worden: minstens één dag per week helemaal geen vlees of vis. Of je kiest ervoor om helemaal vegetarisch te eten.

Meer over onderwerp
Man doet boodschappen in zijn mand

Voedselverspilling

We kunnen veel zuiniger met ons eten omgaan. In Nederland wordt jaarlijks nog steeds zo’n twee miljard kilo voedsel verspild. Wil jij voedsel ook de prullenbak besparen? Met onze tips en artikelen weet jij straks precies hoe dat moet.

Meer over onderwerp

Wat kun jij doen?

Met deze tips kun je direct aan de slag
  • Eet minder vlees en vis: begin bijvoorbeeld met één vegetarische dag per week
  • Kies vaker voor plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en tofu
  • Probeer veganistische recepten, of vervang zuivel en eieren eens door plantaardige alternatieven
  • Eet met de seizoenen mee en koop lokaal geproduceerd en biologisch voedsel
  • Let op voedselverspilling: koop slim in, bewaar goed en gebruik restjes
  • Check het label: kies bij voorkeur voor producten met een biologisch of duurzaam keurmerk

Jouw donatie maakt het verschil

Wij geloven dat iedereen recht heeft op gezonde lucht, schoon water, vruchtbare grond en groene leefomgeving. Met jouw steun gaan we klimaatverandering tegen en geven de natuur weer ruimte om te groeien. Draag bij aan concrete oplossingen!

Lees meer over dit onderwerp

Wil je meer weten over eten & drinken?

vrouw met boodschappenmand doet boodschappen

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Voedsel produceren heeft impact op het klimaat en de natuur om je heen. Door producten van een boerderij of kwekerij uit de buurt te halen, help je niet alleen hen, maar ook het klimaat en de natuur. De grootste winst haal je door de combinatie lokaal én in het seizoen. Hoe? Lees er meer over in de

Lees meer
Persoon scheenkt plantaardige melk in een cappuccino

Plantaardige melkvervangers en duurzaamheid

Het assortiment aan plantaardige alternatieven voor melk wordt steeds uitgebreider en is in veel supermarkten te vinden. Sojamelk, rijstmelk, amandelmelk of havermelk: zoveel soorten! Wat is daarin een duurzame en milieubewuste keuze?

Lees meer
Man en vrouw maken eten klaar in de keuken

Flexitariër: meer groenten en minder vlees op tafel

Geef groenten de hoofdrol! Maak bewuste keuzes in je voeding: minder vlees en zuivel is beter voor je gezondheid, portemonnee, dierenwelzijn en de natuur.

Lees meer