Project
Om verdere milieuschade en tekorten aan grondstoffen te voorkomen, moeten we anders produceren en consumeren. Wij zetten ons in voor een circulaire economie waarin we spullen langer gebruiken en grondstoffen steeds opnieuw inzetten.
Wat is het probleem?
Al onze aankopen, of we het nu hebben over kleding, speelgoed, vervoersmiddelen, inrichting, maar ook het abonnement op een tijdschrift, hebben impact op het milieu. De productie van spullen leidt tot ontbossing, druk op de voorraad aan grondstoffen en zelfs tot bodem-, lucht- en waterverontreiniging. Zo heeft ook de biodiversiteit te lijden onder onze koopdrift.
Om te voorkomen dat er steeds grotere tekorten en milieuschade ontstaan, moeten we anders produceren en consumeren. In een circulaire economie gebruiken we spullen langer en zetten we grondstoffen steeds opnieuw in. Producten krijgen een slimmer ontwerp, zodat ze aan het einde van hun levensduur een tweede leven kunnen krijgen, bijvoorbeeld als nieuw product, onderdeel van een ander product of als grondstof. Een circulaire economie is een economie waarin we grondstoffen duurzamer winnen, slimmer verwerken en beter recyclen, zodat we ze eindeloos kunnen gebruiken.
Wat doen wij?
Natuur & Milieu wil de komende jaren zuiniger gebruik van grondstoffen in diverse sectoren aantrekkelijker én makkelijker maken. Om verspilling en vervuiling te verminderen, stimuleren wij slim, efficiënt en langdurig gebruik van grondstoffen. Dit doen wij onder andere door bij de overheid te lobbyen voor het inprijzen van milieuschade. Als vervuilende spullen en activiteiten een hogere prijs krijgen en milieuvriendelijke varianten goedkoper worden, zal de overstap op een gegeven moment vanzelf gaan. Daarnaast zetten wij ons in voor goed gebruik voor biomassa. Bij Natuur & Milieu zijn we namelijk van mening dat we biomassa moeten gebruiken als materiaal, en niet als bron voor energie. Ook maken wij ons sterk voor hergebruik en de recyclebaarheid van verpakkingen en bredere invoering van statiegeld.
Naast de overheid zijn ook horecaondernemers- en consumenten een belangrijke doelgroep voor ons. Want ook in de horeca worden jaarlijks veel wegwerpverpakkingen ingezet die na één keer gebruiken in de prullenbak, of nog erger, op straat belanden. Met ons project Mission Reuse maken wij herbruikbare verpakkingsoplossingen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Zo gaan wij van een wegwerpcultuur naar echte herbruikbare oplossingen.
Wat kun jij doen?
- Minder kopen. Je kunt de meeste impact maken door minder spullen te kopen. Denk bij je volgende aankoop bijvoorbeeld eens na of je dit product écht nodig hebt.
- Meer delen. Maar ook delen is een goed alternatief voor het aanschaffen van nieuwe spullen. Denk bijvoorbeeld aan autodelen of spullen huren. Gereedschap en auto’s kun je bijvoorbeeld lenen bij of delen met je buurtgenoten. Dat is ook nog eens goedkoper dan alles zelf aanschaffen.
- Bewuster kopen. Als je toch graag iets wilt kopen, doe dit dan zo duurzaam mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor repareerbare smartphones, een tweedehands of refurbished apparaat of tweedehands kleding. Let bij je aankopen op de oorsprong van het product. Richt je niet op de goedkoopste (buitenlandse, online) aanbieders, maar zoek producten die lokaal, of anders bij voorkeur in Europa geproduceerd zijn.
Elke gift helpt!
Al onze spullen hebben een grote impact op het klimaat en de natuur. Wil je ons werk steunen voor een circulaire economie waarin we spullen hergebruiken?