Home      Campagnes      Hollandse zuinigheid: word een Rethinker

Hollandse zuinigheid: word een Rethinker

Je koffie to go. De staafmixer achter in je keukenkastje. Cadeautje voor een vriend, de fles douchegel in de badkamer. Maar ook je woning en de auto voor je deur. Alles wat we in het dagelijks leven gebruiken is gemaakt van kostbare grondstoffen. Hout, metalen, olie en zand bijvoorbeeld. Ze vormen de basis van onze samenleving. Door de stijgende vraag, wordt het steeds moeilijker om ze te krijgen. Schaarste zorgt voor stijgende prijzen en kan er zelfs voor zorgen dat er tekorten ontstaan. Het is dus tijd voor wat Hollandse zuinigheid! Zodat we niet over de balk smijten wat we hebben en zo min mogelijk verspillen.

Dat doen we door slim te Rethinken, zodat we meer met minder doen. Zo hebben we minder grondstoffen en materialen nodig en doen we langer met onze producten. Hoe dat werkt voor het cadeautje voor je vriend, of die fles douchegel in je badkamer? Dat ontdek je hier. Doe mee en word een Rethinker.

Doe mee & meld je aan!
beitel slaat op grondstoffen

Ook wij zijn Rethinkers. Want de manier waarop we binnen onze economie nu omgaan met grondstoffen kan wel wat van die zuinigheid gebruiken.

Zeker ook als het gaat om grondstoffen die nodig zijn voor onze energievoorziening. Het verbranden van kolen, olie en gas is by far de meest verspillende en vervuilende manier van omgaan met grondstoffen. Je verbrandt ze letterlijk. Heel goed dus dat we in sneltreinvaart overstappen naar schone en hernieuwbare energiebronnen. Maar ook voor die schone energiebronnen zijn grondstoffen nodig. Om windmolens te bouwen bijvoorbeeld of batterijen voor elektrisch vervoer.

En ook hier geldt: de vraag stijgt en het wordt steeds moeilijker om deze grondstoffen te krijgen. Het is dus van belang dat we slim nadenken over hoe we minder nodig hebben en heel zuinig zijn op wat we hebben.

Daarom werken we mee aan het project Bottom Line!. Met een aantal internationale organisaties werken we binnen dit project aan richtlijnen voor de winning en het gebruik van deze grondstoffen voor de energietransitie, zodat we het maximale kunnen bereiken en daarbij zo min mogelijk grondstoffen nodig hebben. En daar is de Rethinker weer:

  • Zuinig zodat we minder gebruiken per eindproduct
  • Slim ontwerpen en gemakkelijk te repareren zodat het eindproduct langer mee gaat
  • Niet verspillen en de grondstoffen die we in het eindproduct gebruiken weer een nieuw leven geven

Doel van dit project is er voor te zorgen dat de winning binnen deze keten eerlijk en transparant is, met zo min mogelijk schade voor de lokale natuur.  Minder nodig hebben heeft hier natuurlijk een positieve invloed op.

Portretfoto Lotte van Grol

Programmaleider Grondstoffen

Lotte van Grol

Bijna alle mensen vinden verspilling zonde. Je gooit niet zomaar iets weg en je wilt graag dat je spullen lang meegaan en mooi blijven. Zo moeten we ook kijken naar het gebruik van grondstoffen en materialen.

Word jij ook een Rethinker?

Doe mee met het levensmotto van een Rethinker: ‘meer met minder’. Kom erachter welke slimme keuzes jij kunt maken die jou een handje helpen het leven leuker te maken!

  • Ontvang 2  mails om een échte Rethinker te worden
  • Inspirerende tips over kleding, delen, huren en meer
  • Doe mee en laat je mailadres achter

Word een Rethinker

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
We gaan natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
vrouw met mobiel en koffiebeker
shampoo-bar
vrouw met mobiel en kleding