Ga terugHome      Nieuws      Europese Commissie keurt krimp Schiphol goed
Nieuwsbericht

Europese Commissie keurt krimp Schiphol goed

De Europese Commissie heeft de Balanced Approach-procedure van Nederland beoordeeld en goedgekeurd, hoewel met enkele verbeterpunten. Dit betekent dat we het aantal vluchten op Schiphol per november 2025 mogen beperken tot 478.000 per jaar. Dit is een belangrijke stap voor een gezondere leefomgeving en een schoner klimaat. Natuur & Milieu is blij met deze mijlpaal, maar benadrukt dat verdere inkrimping noodzakelijk is.
Schiphol-Mobilitieit-Vliegen

Wat betekent dit voor omwonenden?

Schiphol zorgt door het vele vliegverkeer al jaren voor ernstige geluidsoverlast, vervuiling en CO2-uitstoot. De goedkeuring van deze procedure bevestigt dat minder vluchten noodzakelijk zijn om binnen de geluidsnormen te blijven. Dit is een overwinning voor omwonenden, die jarenlang hebben gestreden voor hun recht op een gezonde leefomgeving. Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu: “Het is goed nieuws dat de Europese Commissie erkent dat vermindering van het aantal vluchten de enige echte oplossing is. Dit is een eerste stap, maar we zijn er nog niet.”

Kanttekeningen van de Commissie

De Europese Commissie benoemt nog wel enkele bezwaren in haar oordeel. Zo vindt de Commissie dat Nederland de inzet van stillere vliegtuigen onvoldoende laat meewegen. Ook zou er te weinig aandacht zijn voor het aandeel dat privé-vluchten, medische vluchten en zakenreizen hebben in de geluidsoverlast van het vliegveld. De minister moet nog op deze bezwaren reageren, voordat het krimpbesluit officieel wordt doorgevoerd, maar houdt voorlopig vast aan de invoerdatum van november 2025. Natuur & Milieu blijft alert op de gevolgen hiervan.

Echte vooruitgang vraagt om meer actie

De oorspronkelijke doelstelling van het kabinet was om het aantal mensen dat ernstige geluidshinder ondervindt van de luchtvaart met 20 procent te verminderen. Dit percentage is inmiddels door de minister van Infrastructuur en Waterstaat afgezwakt naar 15 procent. Ondertussen blijft het aantal vluchten nog steeds fors hoger dan de eerder voorgestelde limiet van 440.000. Natuur & Milieu vindt dat Nederland meer ambitie moet tonen om de gezondheidsrisico’s voor omwonenden aan te pakken. Demmers: “Alleen door Schiphol verder te laten krimpen kan de minister voldoen aan het vonnis dat de rechter het Rijk oplegde om de gezondheid van omwonenden beter te beschermen tegen vliegtuiglawaai.”

Daarnaast mist in het besluit van de Europese Commissie een belangrijke afweging. De Balanced Approach-procedure richt zich alleen op minder geluidshinder, terwijl Schiphol ook grote hoeveelheden CO2, stikstof en (ultra)fijnstof uitstoot. Demmers: “We moeten breder kijken dan alleen geluidsoverlast. Ook de impact op klimaat en gezondheid is groot en moet meetellen. Daarom pleiten wij voor het vastleggen van milieunormen waarin naast geluidsnormen ook een maximum wordt vastgesteld voor de CO2- en stikstofuitstoot door de luchtvaart. Met die afweging zou verdere krimp vanzelfsprekend zijn.”

Stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet

De beslissing over de Balanced Approach laat zien dat het mogelijk is om het aantal vluchten op een grote luchthaven te laten krimpen als deze niet in balans is met de leefomgeving. Dit is een doorbraak voor Nederland en een voorbeeld voor andere landen. Maar het is pas het begin. In 2026 evalueert de overheid of de maatregelen voldoende effect hebben. Natuur & Milieu blijft zich inzetten voor verdere krimp, scherpe klimaatdoelen en strengere milieuregels. “Deze stap toont aan dat Schiphol niet kan blijven groeien ten koste van mens en natuur. Maar het echte werk begint nu pas. We gaan door tot de Nederlandse luchtvaart opereert binnen haar klimaatbudget en normen voor een gezonde leefomgeving”, besluit Demmers.

Deze stap toont aan dat Schiphol niet kan blijven groeien ten koste van mens en natuur. Maar het echte werk begint nu pas. We gaan door tot de Nederlandse luchtvaart opereert binnen haar klimaatbudget en normen voor een gezonde leefomgeving.

Portretfoto Marjolein Demmers
Marjolein Demmers
Directeur

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter