Terug naar de campagne
Spouwmuurisolatie

Snel, makkelijk en goedkoop

Een spouwmuur is een dubbele muur met ruimte ertussen. De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur, daarvoor werd er alleen een enkele muur gebouwd. Tot 1975 werd er geen isolatie in de spouwmuur toegepast. Er zat alleen lucht tussen. Je kunt een spouwmuur na-isoleren door de spouw te vullen met isolatiemateriaal. Want als de spouwmuur niet goed geïsoleerd is verliest je huis een hoop warmte. Spouwmuurisolatie levert een lagere energierekening op en zorgt voor een comfortabel warm huis. Maar kan het in jouw huis? En waar begin je?

Is jouw huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Tip: Aan de dikte van de muren kun je vaak zien of je huis een spouw heeft. Pak een rolmaat en loop naar de voor- of achterdeur. Is de buitenmuur minder dan 24 centimeter? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is de muur dikker? Dan heb je waarschijnlijk wél een spouwmuur.

  • 1Is je huis voor 1920 gebouwd? Dan heb je waarschijnlijk geen spouwmuur. Wil je de muren dan isoleren, zul je met voorzetwanden moeten werken.
  • 2Als je huis voor 1975 is gebouwd, is de kans groot dat er nog geen isolatie in de spouw zit. De spouwmuur kan daarna wel na-geïsoleerd zijn. Je kunt dit checken door te kijken of er gaten in de voegen van de muur zijn dichtgemaakt of je laat dit checken door een bedrijf.
  • 3Huizen in de periode 1975-1991 werden meestal geïsoleerd, maar de isolatiewaarde kan beter. In sommige gevallen kun je dit na-isoleren. Ook dit kun je laten checken door een isolatiebedrijf.
  • 4Een huis dat gebouwd is na 1991 heeft goede spouwmuurisolatie en hoef je niet verder te verbeteren!
man staat met boormachine klaar in de tuinman boort gaten in de voegen van de buitenmuur

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

De vakmensen van het isolatiebedrijf zijn vaak één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus! Eerst worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Dan wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen en worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt. Er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig en de gevel verandert niet van uiterlijk. Aan het einde van de dag voelt je huis prettiger: de muren geven minder kou af, de warmte blijft beter hangen en is beter verdeeld over de ruimte.
man spuit isolatiemateriaal in spouwmuur

4 voorwaarden voor spouwmuurisolatie

Het isolatiebedrijf zal letten op 4 voorwaarden om de spouw te kunnen isoleren.

  • 1Zit er al isolatiemateriaal in de spouw? Als er wel al materiaal in de muur zit, wordt gecontroleerd of het niet ingezakt is en of het dik genoeg is. Als de spouw leeg is, zal de adviseur kijken naar de volgende punten.
  • 2Is de gevel en de dakgoot in orde? Het voegwerk, de kozijnen en de dakgoot moeten in orde zijn om te voorkomen dat er regenwater in de spouw komt. Na isolatie kan het water niet weg en zorgt voor bijvoorbeeld vocht in huis.
  • 3Is er voldoende ventilatie in de kruipruimte? De kruipruimte moet altijd goed kunnen ventileren, anders kan er vocht blijven zitten. Als er door spouwmuurisolatie geen ventilatie mogelijk is, zal het bedrijf nieuwe ventilatiekanalen maken.
  • 4Zitten er vogels of vleermuizen in de spouw? In de spouwmuren van je huis kunnen vleermuizen wonen en vogels nestelen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Je mag een spouw met vleermuizen daarom niet zomaar vullen. In de Wet natuurbescherming staat dat je een ontheffing nodig hebt. Die kan je aanvragen bij de provincie.
man vult met een spuit materiaal in de spouwmuurvrachtwagen in de straat met slang naar de buitenmuur

Let bij het isoleren op goede ventilatie

In een goed geïsoleerde woning is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie. Dit is nodig voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Veel goed geïsoleerde woningen maken daarom gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem, maar isolatieroosters in de ramen en deuren helpen ook om de woning beter te ventileren.

Bekijk de tips

Verbeterplan voor jouw huis

Maak je eigen verbeterplan. Vul de Verbetercheck van Milieu Centraal in en ontdek wat het jou kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Doe de check

Lees ook

Hoe gasvrij ben jij?