Terug naar de campagne
HR++-glas

Warm en stil

Met HR++ kijkt het toch een stuk lekkerder naar buiten! Maar wanneer vervang je het glas en waardoor? Enkelglas en dubbelglas kun je het beste vervangen door HR++-glas. Dan bespaar je energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel: het geluid van de straat dringt minder door.

Is jouw huis geschikt voor glasisolatie?

  • 1Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Dan weet je dat het tijd is die te vervangen!
  • 2Zie je 2 glasplaten? Pak dan een aansteker of lucifer en kijk naar de spiegeling van het vlammetje. Bij dubbel glas zie je vier vlammetjes. Kijk goed naar de kleur van de 4 vlammetjes in het glas. Als de tweede of derde vlam een andere kleur heeft, heb je al HR++ glas. Als de vlammetjes allemaal dezelfde kleur hebben, heb je normaal dubbel glas. Als dat het geval is, is het slim om dat te vervangen door HR++ of triple glas. Doe dit in ruimtes die je regelmatig verwarmt, zoals de woonkamer en keuken.
man meet het kozijn met een rolmaatmannen tillen een raam van een bestelbus

Hoe werkt glasisolatie?

Dubbelglas is al een stuk beter dan enkelglas, maar HR++-glas (Hoog Rendements-beglazing) heeft een nog veel betere warmte-isolatie. Bij HR++-glas is de ruimte tussen het glas namelijk gevuld met een edelgas in plaats van lucht, en dat zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Daarnaast zorgt de eenzijdige coating ervoor dat zonnestralen van buiten wel worden doorgelaten maar dat de warmte vanuit de woning wordt teruggekaatst. Win-win dus.

Het laten vervangen van glas of kozijnen is makkelijk te doen. Het geeft weinig rommel, vergt geen grote verplaatsingen van meubels en het duurt niet lang. Laat HR++-glas altijd zetten door een vakman. Het liefst iemand die is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL of de GBO (Glas Branche Organisatie).
Twee mannen vervangen het glas in een kozijn
man zet glas in kozijnMan kit kozijn af

Let bij het isoleren op goede ventilatie

In een goed geïsoleerde woning is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie. Dit is nodig voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Veel goed geïsoleerde woningen maken daarom gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem, maar isolatieroosters in de ramen en deuren helpen ook om de woning beter te ventileren.

Bekijk tips

Verbeterplan voor jouw huis

Maak je eigen verbeterplan. Vul de Verbetercheck van Milieu Centraal in en ontdek wat het jou kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Doe de check

Lees ook

Hoe gasvrij ben jij?