Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Energie besparen      Zet je cv-ketel lager en bespaar energie
Tips

Zet je cv-ketel lager en bespaar energie

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op een lagere temperatuur. Je kunt dit zelf aanpassen naar bijvoorbeeld 50ºC. Zo gedaan én je bespaart direct op je gasverbruik!
vrouw naast cv-ketel

Zet je cv-ketel op 50ºC

De cv-ketel op je zolder regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Standaard staat die temperatuur op maximaal 80 graden. Het kost veel gas om die temperatuur te bereiken. Als je de ketel instelt op een lagere temperatuur, scheelt dat veel kosten én CO2-uitstoot.

Aan de slag

Zoek de handleiding van je cv-ketel op voor je aan de knoppen zit. Je vindt het merk en type op de ketel. Het is belangrijk dat je alleen de temperatuur instelt van het water dat naar je radiator loopt. Dit is een gesloten systeem waardoor je geen risico loopt op legionella. Het tapwater (water uit de kraan en douche) laat je op de standaardtemperatuur staan.

Via het display van ketel verander je de maximale ‘aanvoertemperatuur’ van het verwarmingswater tot 50ºC. Klaar! Je bespaart direct op je energieverbruik.

instellen cv-ketel op 50 graden

Verwarmen op lage temperatuur

Cv-ketels staan standaard ingesteld op 80 graden of hoger; dat is hoge-temperatuurverwarming. Bij lage-temperatuurverwarming is de temperatuur van het water dat door je radiatoren stroomt lager dan je dus gewend bent. Lage-temperatuurverwarming gaat trouwens niet over de temperatuur van je thermostaat in de kamer, maar over de temperatuur van het water dat je huis verwarmt (dit stroomt door je radiatoren).

Als je de cv-ketel op 50 graden zet, duurt het iets langer voordat het huis verwarmd is. Het is daarom belangrijk dat je de nachttemperatuur op de thermostaat in de kamer maximaal 2 graden lager instelt dan de temperatuur die je overdag in de kamer wil.

Tip: als je woning niet warm wordt, is het slim om de temperatuur van de cv-ketel in stapjes te verhogen. Zet de cv-ketel dan op 60 graden in plaats van 50 graden, en ontdek of de woning dan wel warm wordt.

presentatrice staat voor een paars scherm met iconen van huizen

Test of je huis goed geïsoleerd is

Door je cv-ketel op 50 graden te zetten simuleer je ook hoe een warmtepomp of lage-temperatuurwarmtenet je woning zou verwarmen. Een warmtepomp verwarmt het water dat door je radiatoren of vloerverwarming stroomt namelijk ook tot zo’n 50 graden. In een koude periode van ongeveer twee weken kun je kijken of je je huis comfortabel warm kunt krijgen. Als je woning comfortabel warm blijft, weet je of je woning voldoende is geïsoleerd en je warmteafgiftesysteem (radiatoren) geschikt zijn om over te stappen op bijvoorbeeld een warmtepomp. Als de woning niet comfortabel warm blijft, is isolatie een logische vervolgstap.

Lees meer over de warmtepomp

Antwoord op veelgestelde vragen

Kan iedereen de cv-ketel lager zetten?

Alle huizen met een cv-ketel waarvan je zelf de aanvoertemperatuur kunt instellen zijn geschikt om mee te doen aan de test. Dat geldt voor de meeste huizen in Nederland. Het maakt daarbij niet uit of je in een koophuis woont of in een huurhuis. Huizen die aangesloten zijn op een warmtenet of stadsverwarming kunnen dit niet doen. Je hebt dan namelijk geen cv-ketel in huis én je hebt geen controle over de temperatuur van de warmte die je huis binnenkomt.

Het lukt me niet om de ketel in te stellen

Bij elke cv-ketel hoort een gebruikshandleiding. Kijk op onze website www.hoegasvrijbenjij.nl om de handleiding van jouw ketel op te zoeken. Als je er helemaal niet uitkomt, kun je jouw cv-monteur vragen om de cv-ketel op 50 graden in te stellen.

Bespaar ik altijd energie wanneer ik de temperatuur van de cv-ketel omlaag zet?

Niet altijd. In principe bespaar je energie wanneer je de keteltemperatuur omlaag zet, maar gaat niet altijd op:

  • Wanneer je een weersafhankelijk geregelde ketel hebt. Dit is een cv-ketel die de watertemperatuur in je radiatoren aanpast aan de buitentemperatuur. Is het buiten warmer, dan kan de watertemperatuur in je radiatoren omlaag. Is het buiten kouder, dan moet de watertemperatuur in je radiatoren omhoog. Daarmee zorgt een modulerende ketel al voor energiebesparing, doordat de ketel de optimale balans zoekt tussen een verwarmde woning en efficiënt verwarmen door een lagere temperatuur van het radiatorwater.
  • Wanneer het vermogen van je ketel te hoog is. Een ketel met een te hoog vermogen kan afslaan wanneer er te weinig warmte aan de woning wordt afgegeven. Verwarm je bijvoorbeeld maar één ruimte, dan kan het verlagen van de temperatuur van radiatorwater ervoor zorgen dat de ketel afslaat. Om te voorkomen dat de ketel afslaat, is het daarom nodig om in meer ruimtes de verwarming aan te zetten. Maar doordat er meer ruimtes worden verwarmd, wordt de energiebesparing van een lagere keteltemperatuur teniet gedaan.

Hoe zit het met mijn thermostaat als ik mijn cv-ketel lager zet?

Je verwarming blijft hetzelfde werken en de thermostaat in de kamer ook. Als je thermostaat op bijvoorbeeld 20 graden staat, zorgt de cv-ketel er nog steeds voor dat deze kamertemperatuur wordt bereikt. Mits je huis voldoende geïsoleerd is. Alleen de temperatuur van het water wat door je radiatoren stroomt is lager, omdat de cv-ketel dat water verwarmt tot 50 graden in plaats van hoger. Het duurt nu iets langer voordat het in je woning 20 graden is. Het is daarom belangrijk dat je de nachttemperatuur op je thermostaat maximaal 2 graden lager instelt dan de temperatuur die je overdag in de kamer wil. Het kost namelijk meer energie om je huis opnieuw op te warmen, dan op temperatuur te houden.

Waarom is isoleren belangrijk?

Met goede isolatie verliest je huis minder warmte en hoef je dus minder te stoken om het warm te hebben, waardoor je flink kunt besparen op je gasrekening. Voor het verwarmen van je huis op een lage temperatuur is het belangrijk dat de woning goed is geïsoleerd. De woning blijft niet warm als deze warmte weglekt door bijvoorbeeld het dak, de muren, de vloer of de ramen. Als je merkt dat jouw huis niet warm is of blijft, kun je kijken naar het verbeteren van de isolatie of wat doen aan tochtplekken in huis.

Ik heb het niet comfortabel, hoe komt dat?

Een gebrek aan comfort kan aan verschillende zaken liggen:

  • De woning is niet goed genoeg geïsoleerd, waardoor de woning niet comfortabel warm blijft. Isoleren is dan de logische vervolgstap.
  • Het verwarmingssysteem is niet goed afgesteld, waardoor sommige ruimtes niet warm worden en andere ruimtes juist te warm. Dit zorgt voor een lager comfort. Je zou dan maatregelen kunnen nemen zoals waterzijdig inregelen of het plaatsen van radiatorboosters. Het kan ook zijn dat het nodig is om de radiatoren te vervangen door bijvoorbeeld vloerverwarming.

Als je woning niet warm wordt, is het slim om de temperatuur van de cv-ketel in stapjes te verhogen. Zet de cv-ketel eerst op 60 graden in plaats van 50 graden, en ontdek of de woning dan wel warm wordt.

Mijn cv-ketel is aan vervanging toe

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, is het slim om duurzame alternatieven te overwegen zoals een (hybride) warmtepomp. Lees meer over het verwarmen zonder aardgas.