Terug naar de campagne
Welke warmtepomp is geschikt in mijn huis?

Je huis verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrisch alternatief voor een cv-ketel. Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Hoe werken ze en wat zijn de verschillen? Je leest er hier alles over. Of bekijk de video onderaan deze pagina.
Man naast warmtepomp op zolder

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een manier om je huis te verwarmen én voor de voorziening van warm tapwater zonder aardgas. Het systeem werkt naast of in plaats van je cv-ketel. Warmtepompen gebruiken elektriciteit om de warmte van buiten naar binnen te pompen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte die aanwezig is in de omgeving. Bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of grondwater. Door de warmtepomp wordt de warmte vanuit die bron naar binnen gepompt en geeft dit binnen het verwarmingssysteem af voor de verwarming van de huis.

Warmtepompen maken gebruik van zogenaamde lage temperatuurverwarming. Lage temperatuurverwarming betekent dat het water dat door de radiatoren of verwarming stroomt lager is dan je gewend bent. Om het warm te hebben in een huis met lage temperatuurverwarming, moet je huis goed geïsoleerd zijn en moet het warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) voldoende warmte afgeven. Lage-temperatuurverwarming gaat trouwens niet over de temperatuur van je thermostaat in de kamer, maar over de temperatuur van het water dat je huis verwarmt (dit stroomt door je radiatoren).

Volledig elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grondwater of bodem en geeft die in huis af, waardoor het binnen opwarmt. Ook als het buiten koud is, kan de warmtepomp toch warmte uit de buitenlucht halen. Met elektriciteit wordt die warmte op de juiste temperatuur gebracht. Voor de volledig elektrische warmtepomp is een goed geïsoleerd huis nodig.

Meestal zijn woningen die na 2000 gebouwd zijn al klaar voor een warmtepomp, want die huizen al voldoende geïsoleerd. Ook hoeven de radiatoren in die woningen niet vervangen te worden bij het installeren van een warmtepomp. Als je de cv-ketel op 50 graden hebt gezet en het comfortabel blijft, is je huis klaar voor een elektrische warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel een warmtepomp geplaatst. Deze verwarmt het huis. De cv-ketel springt bij als het erg koud is in de winter en zorgt voor het warme tapwater (uit de kraan).

Vaak zijn woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2000 geschikt voor een hybride warmtepomp. Ook als je twee of meer isolatiemaatregelen in je huis hebt gedaan, kan je huis klaar zijn voor een hybride warmtepomp. Heb je cv op 60 gezet en blijft het daarmee lekker warm? Dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Staat hij op 70 graden om het comfortabel te houden? Dan kun je overstappen naar een hybride warmtepomp, maar is het wel verstandig eerst je huis beter te isoleren.
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>