Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Warmtepomp      Welke warmtepomp past bij mij? 
Tips

Welke warmtepomp past bij mij? 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Je kunt kiezen voor een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Wat zijn de verschillen en welke past in je huis? 
Warmtepomp buitenunit

Welke soorten warmtepompen zijn er? 


Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Een elektrische warmtepomp zorgt naast verwarming ook voor het warme water in de keuken en badkamer. De hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst om het huis te verwarmen. De cv-ketel springt bij als het erg koud is in de winter en zorgt voor het warme water uit de kraan.

Volledig elektrische warmtepomp 

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en geeft die af aan de radiatoren waardoor het binnen opwarmt. Ook als het buiten koud is, kan de warmtepomp toch warmte uit de buitenlucht halen. Met behulp van elektriciteit wordt die warmte op de juiste temperatuur gebracht. Een elektrische warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming van je huis als voor het warme water uit de kraan. Je hebt dan helemaal geen cv-ketel meer nodig! Voor de volledig elektrische warmtepomp is het wel noodzakelijk dat je huis goed geïsoleerd is.

Hybride warmtepomp 

Een hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst. De warmtepomp verwarmt het huis. De cv-ketel springt bij als het koud is en zorgt voor het warme water uit de kraan. Een hybride warmtepomp kan in elk huis. Maar hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter en efficiënter de warmtepomp werkt.

Welke warmtepomp is geschikt in mijn huis? 


Welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning, hangt in eerste instantie af van de isolatie van je woning.

Optie 1

Is jouw huis redelijk tot goed geïsoleerd? Ga dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee kun je helemaal van het gas af. Is jouw huis in of na 2000 gebouwd en heeft het HR++-glas (in elk geval in de ruimtes die je verwarmt: woonkamer, keuken, badkamer)? Dan is de isolatie in orde en kun je je huis geschikt maken voor een volledige warmtepomp.

Optie 2

Is jouw huis nu nog minder goed geïsoleerd? Dan kun je nu al een hybride warmtepomp nemen. Ga dan ook isoleren. Daarmee wordt het energiegebruik van je warmtepomp nóg lager.

Optie 3

Is jouw cv-ketel 12 jaar of ouder? Zoek dan alvast uit of je huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Mis je ergens nog goede isolatie? Pak dat dan nu aan. Dan ben je straks klaar om volledig gasloos te wonen.

Is je huis geschikt voor een elektrische warmtepomp?

Kijk dan of er in huis ruimte is voor de warmtepomp met een voorraadvat (ongeveer ter grootte van een koelkast: 60 bij cm, 180 cm hoog). Buiten moet je plek hebben voor een buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco).

Is je huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Check of er in de buurt van je cv-ketel ruimte is voor een extra apparaat (ongeveer 30 cm lengte, 30 cm breedte en 60 cm hoogte). Buiten moet je plek hebben voor een buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco).

Tip: Ga je nog aan de slag met isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer of in de spouwmuur? Je krijgt subsidie voor de warmtepomp én voor de isolatiemaatregel.

Vragen over warmtepompen

Moet ik een warmtepomp installeren als mijn cv-ketel nog goed is?

Als je cv-ketel het nog goed doet, en nog niet zo oud is kan je een hybride warmtepomp naast je huidige cv-ketel installeren. Ook als je cv-ketel al wat ouder is kun je een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar investeren in betere isolatie om gas te besparen is een betere keuze.

Is het verplicht een warmtepomp aan te schaffen?

Nee, je bent niet verplicht om een warmtepomp aan te schaffen. Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp wel de nieuwe standaard. Dat betekent dat als vanaf dan je cv-ketel gaat vervangen, je verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren als dat kan. Lees meer over deze normering.