Terug naar overzicht
Spullen

5 tips voor duurzame moederdagcadeaus

Wil jij jouw moeder ook verwennen met iets extra’s? Ga dan voor een duurzaam cadeau! We geven je vijf tips voor leuke moederdagcadeaus:
boeket bloemen in een vaas

1. Laat je liefde langer bloeien

Geniet jouw moeder van groen in huis en mooie bloemen? Doe haar dan een (bloeiende) plant cadeau. Misschien kun je haar zelfs stekjes van jouw eigen planten cadeau doen? Ga voor een kamerplant waar ze nog jaren van kan genieten of koop een bijvriendelijke plant met vrolijke bloemen voor op het balkon of in de tuin. Daar maak je niet alleen je moeder, maar ook de bijen en hommels blij mee! Op Nederland Zoemt vind je tips voor geschikte planten.

2. Organiseer een verwendiner

Is jouw moeder dol op lekker eten? Verwen haar dan op Moederdag door voor haar te koken. Helaas is samen eten niet even vanzelfsprekend door de coronamaatregelen, maar je kunt de maaltijd wel kant-en-klaar bij haar aan huis bezorgen. Dit kan natuurlijk een ontbijtje zijn, maar een uitgebreid verwendiner slaat ze vast niet af. Zoek van tevoren even op wat seizoensgroente en -fruit is in mei en stem jouw gerechten af op het seizoen, wel zo duurzaam! Zelf niet zo van het koken? Laat iets lekkers bezorgen door de lokale horeca , zodat je moeder thuis ‘uit eten’ kan.

3. Inspireer met een duurzaam boek

Zit moeders regelmatig met haar neus in de boeken? Doe haar dan een duurzaam boek cadeau! Er zijn inmiddels allerlei boeken verkrijgbaar die op een inspirerende manier vertellen over duurzaamheid of een duurzame levensstijl. Denk aan boeken zoals Dit is een goede gids, Het Zero waste project, De verborgen impact of Weg ermee. In deze blog zetten we een aantal mooie boeken op een rij. Helemaal duurzaam boek kopen? Tik een zo goed als nieuw tweedehandsje op de kop!

4. Kies voor een duurzaam product

Als je graag een cadeautje wil geven waar je moeder iets aan heeft, kies dan voor een cadeau dat jouw moeder ondersteunt in een duurzame levensstijl. Er zijn allerlei leuke, duurzame cadeaus nieuw verkrijgbaar in online shops of gespecialiseerde winkels bij jou in de buurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vegetarisch kookboek, een duurzaam sieraad, hippe sokken van bio-katoen, een herbruikbare waterfles of koffiebeker of (h)eerlijke chocolade?

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in de kringloopwinkel of bij de advertenties van Marktplaats-aanbieders bij jou in de buurt. Een mooi tweedehands woonaccessoire, sieraad of een puzzel (een welkom cadeau in deze tijd!) zijn daar vaak zo op de kop getikt. Als je in bent voor een uitdaging, kun je zelfs oude spullen upcyclen tot een gepersonaliseerd cadeau. Bijvoorbeeld kaarshouders gemaakt van oude koffiekopjes en restjes kaars, een lamp gemaakt met een mooi oud blik of probeer een van deze ideeën.

5. Doe een ervaring cadeau

Er zijn al genoeg spullen op de wereld, dus waarom zou je niet een ervaring cadeau doen? Gewoonlijk is dit een mooie manier om een echt duurzaam cadeau te geven. Helaas is het door het coronavirus niet zo vanzelfsprekend om er nu samen op uit te gaan. We blijven immers zoveel mogelijk thuis. Toch kun je ook nu nog leuke activiteiten organiseren.

Laat bijvoorbeeld een high tea of borrelpakket thuisbezorgen (of maak dit zelf). Door te videobellen tijdens het borrelen kun je op afstand toch samen genieten van al het lekkers. Of organiseer een digitale spelletjesmiddag met de rest van de familie. En doe eens gek: wat dacht je van een mini-concert vanaf het balkon? Zo kun je ook lokale muzikanten steunen in deze lastige tijd. Liever écht samen iets doen? Dan kun je altijd nog een voucher cadeau doen voor een leuk uitje als jullie wel weer samen op pad kunnen. Hebben jullie gelijk iets om extra naar uit te kijken.

Of je nu kiest voor geen cadeau of wel een cadeau voor Moederdag: zolang je moeder weet dat je haar waardeert, zit je altijd goed!