Terug naar overzicht
Eten

Recept: Noten-linzenburgers

Zelf vegaburgers maken is altijd leuk en ook bijna altijd erg lekker! Vooral van peulvruchten zijn goede burgers te maken, omdat ze weinig hulpmiddelen nodig hebben om een smeuïge maar toch stevige burger te worden. Dit keer hebben we noten-linzenburgers gemaakt. De linzen geven een goede smaak en structuur en door de stukken noot erin heb je af en toe een verrassende krokante hap. Serveer deze burgers met wat friet of een salade en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel!
Britt Spinhoven
Britt Spinhoven
 • 
Recept
Een bordje met een noten-linzenburger

Benodigdheden

  • Kookplaat
  • Keukenmachine
  • Koekenpan

Ingrediënten (4 tot 6 burgers)

De burgers

  • 400 g (1 blik) linzen
  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 kopje bloem (of havermout)
  • 2 handjes noten naar keuze (een mix bijvoorbeeld)
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui

Voor de broodjes en toppings bijvoorbeeld

  • 4-6 broodjes (hoe groter de broodjes hoe minder je er nodig hebt)
  • Tomaat
  • Augurk
  • Ketchup
  • (Plantaardige) mayonaise
  • Sla

Bereiding

  • Snij de knoflook en de ui fijn en fruit die op middelhoog vuur tot de ui glazig ziet en zet dan apart. (OPTIONEEL: snij 1/3e van de ui in flinterdunne ringen, en bak die na het ui-knoflookmengsel op laag vuur een minuut of 10 om ze te karameliseren, erg lekker als extra topping!)
  • Pureer in een keukenmachine de uitgelekte linzen, gebakken ui en knoflook, tomatenpuree, kruiden, peper en zout en de helft van de noten totdat het een beetje glad is.
  • Voeg de tweede helft van de noten toe en pureer nog eventjes totdat de noten wat kleiner zijn geworden.
  • Voeg nu de bloem of havermout toe en meng goed. Het burgermengsel moet niet te nat aanvoelen en niet te veel aan je handen plakken. Is dat wel zo? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Maak je handen wat vochtig en pak het gehakt in je handen. Vorm dit tot burgers van jouw gewenste grootte (of de grootte van je broodjes).
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur aan met wat olie erin. Bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant totdat die mooi bruin en krokant is.
  • Serveer de burgers op een broodje met de toppings samen met bijvoorbeeld friet of een salade.

Geniet ervan!

Recept door: Lex Dolfing

Foto’s door: Maaike de Jager