Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Acht tips om je vrienden en familie te inspireren om plantaardig te eten
Tips

Acht tips om je vrienden en familie te inspireren om plantaardig te eten

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Het kan soms lastig zijn familie, vrienden of huisgenoten te overtuigen van jouw voedingsstandpunten. Als je zelf bewust weinig of geen vlees eet en zij wel regelmatig vlees op het menu zetten, is dat moeilijk te veranderen. Maar wat doe je als je graag je naasten wilt inspireren om ook meer vegetarisch of zelfs plantaardig te eten? Soms kunnen kleine stappen al een groot verschil maken! Pakkende tips, hoe je dat kan doen? Dat lees je in dit artikel!
Plantaardig eten

1. Steek vertrouwde gerechten in een nieuw jasje

Veel mensen zijn gehecht aan hun traditionele maaltijd die vaak bestaat uit aardappelen, groente en vlees. Maar het is eenvoudig en lekker om een variatie op een favoriet vlees- of visgerecht te maken. Denk bijvoorbeeld aan een vegetarische lasagne met champignons of vegetarisch gehakt, in plaats van rundergehakt. Dol op kaas? Bestrooi de lasagne dan eens met strooikaas op basis van plantaardige ingrediënten. Of maak een lekkere vegetarische curry met rijst, kokosmelk en boordevol gezonde groente. Niemand die het vlees zal missen! Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze vegetarische recepten. Net zo lekker, maar een stuk minder impact op het milieu!

2. Maak warme gerechten die niet overduidelijk plantaardig zijn

Als iemand niet bekend is met vegetarisch of plantaardige gerechten, kan het helpen een warme, vullende maaltijd te serveren als eerste kennismaking. Laat hen zien dat plantaardig eten meer is dan een bord vol sla en rauwe groenten. Kies ervoor om iets op tafel te zetten dat er niet te (plantaardig) uitziet en dat goed vult. Je omzeilt zo een aantal vooroordelen over plantaardig eten, waardoor mensen er hopelijk meer voor open staan om echt van de maaltijd te genieten.

3. Kleine stappen

Niet iedereen wil zijn voedingspatroon in één keer veranderen. Voedingskeuzes zijn heel persoonlijk. Verander dus niet alles in één keer. Kies er bijvoorbeeld eerst voor om één dag in de week te kiezen voor een vegetarische maaltijd. Als dit goed bevalt bij je familie, vrienden of huisgenoten kan je meerdere dagen per week een vegetarisch gerecht maken. Want hoe meer mensen kiezen voor een dagje zonder vlees of dierlijke producten, hoe beter voor het milieu.

4. Durf te experimenteren

Iedere dag hetzelfde eten, dat wil niemand. Zo ook niet als je een vegetarisch dieet volgt. Het is een achterhaald idee dat je elke dag van de week blaadjes sla en rauwe groenten eet. Er is zoveel keus aan verschillende groenten, granen, peulvruchten en fruit dat je altijd wel iets nieuws kunt proberen. Probeer vooral te laten zien dat er veel variatie mogelijk is in vegetarische of plantaardige voeding. Durf te experimenteren met verschillende ingrediënten, kruiden en recepten. Mislukt een recept een keer? Geen probleem, accepteer dit en probeer vooral de volgende keer iets anders. Gezond en lekker eten moet vooral leuk zijn en al kokende leert men.

5. Benadruk de gezondheidsvoordelen

Natuurlijk kan je vrienden en familie ook over de voordelen van vegetarisch of plantaardig eten vertellen. Één voordeel is natuurlijk dat het minder milieubelastend is, maar breng de voordelen ook eens wat dichter bij huis: plantaardig eten is namelijk ook heel gezond! Probeer dit niet op een belerende manier te doen. Vertel vooral waarom het voor jou werkt en waarom jij je beter voelt bij dit eetpatroon. Misschien inspireer je hen op deze manier om ook een verandering te maken.

6. Groente en fruit van het seizoen

Gezond en duurzaam eten kan in prijs oplopen, maar hoeft niet duurder te zijn dan niet duurzame voeding. Vertel dit ook aan je naasten en laat dat ook eens zien door samen boodschappen te gaan doen. Kijk bijvoorbeeld of bepaalde voedingsmiddelen in de aanbieding zijn, of koop groenten en fruit op de markt of bij de boer. Probeer je maaltijd aan te passen op groente- en fruitsoorten die op dat moment in het seizoen zijn. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor je portemonnee.

7. Houd het geheim

Deze tip klinkt misschien een beetje stiekem, maar het kan helpen om niet te vertellen wat er precies in het gerecht zit. Je kan bijvoorbeeld een wokschotel maken met vegetarische kipstukjes en dat serveren. Soms kunnen mensen alleen al bij de gedachte aan een bepaald ingrediënt bevooroordeeld raken. Vinden ze het lekker? Verklap dan later wat de ingrediënten zijn.

8. Food styling

Het klinkt misschien ver gezocht, maar je eten er appetijtelijk uit laten zien is zeker de moeite waard. Naast geur, is het uiterlijk van eten belangrijk. Mooi eten is een lust voor het oog. Als een maaltijd er aantrekkelijk uit ziet, zijn mensen eerder geneigd om
het te eten. Maak bijvoorbeeld iets met verschillende kleuren, zoals een gerecht met bietjes, wortel en gele courgette. Het is bewezen dat kleurrijke gerechten vaak ook nog eens heel gezond zijn. Hoe meer kleur op je bord hoe meer verschillende vitaminen je binnen krijgt én het ziet er ook nog eens mooi en lekker uit. Nog een tip: kleed je gerecht aan met kruiden, dressings en toppings zoals basilicum, pijnboompitten of granaatappelpitjes.

Geniet ervan!