Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Energie besparen      Verbeter je energielabel
Tips

Verbeter je energielabel

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Stel, je woont in een gezellige tussenwoning uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw. De woning is lekker ruim en de buurt is gezellig. Het enige minpunt is dat je elke maand toch gauw 150 euro aan energieverbruik uitgeeft. Hier kun je gelukkig wat aan doen. Neem energiebesparingsmaatregelen om het energielabel van je huis te verbeteren en bespaar flink op je energierekening. Daarnaast wordt je huis ook nog eens meer waard: gemiddeld wel € 6000,-.
Vrouw zit aan tafel en werkt

Waar begin ik?

De eerste stap die je zet wanneer je het energielabel van je huis wil verbeteren is woningisolatie. Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie kunnen samen zorgen voor een flinke labelsprong. Een woning waarin al deze maatregelen getroffen worden, heeft maar een kwart van de verwarmingskosten van een woning waar deze maatregelen niet of nauwelijks zijn genomen. Het energielabel van zo’n woning is A of B.

  • Spouwmuurisolatie
    Bij een woning uit de jaren ‘60 is vaak de beste eerste stap het na-isoleren van de gevel. Woningen die tussen 1930 en 1970 gebouwd zijn hebben vaak een spouwmuur (een dubbele muur met ruimte er tussen) en deze is meestal nog niet geïsoleerd. Door het aanbrengen van isolatie in deze spouw isoleer je je woning op een hele kosteneffectieve manier al veel beter. Het is afhankelijk van de andere eigenschappen van je woning of je hiermee gelijk een labelstap maakt, maar je zal sowieso al 10% minder aan verwarmingskosten kwijt zijn. Deze maatregel betaalt zich dus in enkele jaren terug.
  • Dak- en vloerisolatie
    Als je zeker wilt zijn dat je een labelstap maakt, kun je daarnaast ook je dak, bodem of vloer laten isoleren. Door het dak te isoleren bespaar je vaak de meeste energie. Warmte stijgt immers op en verdwijnt zo dus door het dak. Dakisolatie is wel duurder dan vloerisolatie en de winst van dakisolatie wordt minder groot als de verdieping onder het dak niet verwarmd is.
  • Glasisolatie
    Glasisolatie is redelijk kostbaar, maar essentieel om de schil van je woning af te maken. Veel Nederlandse woningen hebben al dubbel glas. Tegenwoordig is echter HR++ glas de nieuwe standaard. Dit is dubbel glas met gas er tussen waardoor het raam nog beter geïsoleerd is. Dit scheelt per raam van 2 m2 zo’n 20 m3 gas per jaar ten opzichte van gewoon dubbelglas.

En dan: duurzame warmte

Als je woning al voldoende geïsoleerd is of je kunt niet beter isoleren, ga dan verder met het verduurzamen van de bron van de warmte in je huis. Hiervoor zijn een aantal opties.

Plaats bijvoorbeeld een zonneboiler op het dak die je tapwater met de energie van de zon verwarmt. Daarnaast kun je ook een (hybride) warmtepomp nemen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om warmte uit de buitenlucht of uit het grondwater te winnen. Dit is duurzame warmte.

Voor een warmtepomp moet je woning al wel redelijk goed geïsoleerd zijn. Een hybride warmtepomp kun je aanschaffen vanaf label C, maar voor een volledig elektrische warmtepomp is label B noodzakelijk. Als je een volledig elektrische warmtepomp neemt, heb je voor je warmtevoorziening helemaal geen gas meer nodig. Heel duurzaam!