Lokale initiatieven
Thuisgekookt
Voedsel weggooien is niet iets dat alleen restaurants doen. Sterker nog, in het huishouden wordt er per persoon jaarlijks 47 kilo voedsel verspild. Via Thuisgekookt kan je eenvoudig maaltijden aanbieden, bijvoorbeeld als je te veel hebt gekookt. Ben je op zoek naar een maaltijd dan kan je op de site zien waar er in de buurt iets wordt aangeboden. Als je geïnteresseerd bent, kan je via de website een maaltijd reserveren. Je hoeft dan alleen maar een tijd af te spreken en je kan het eten ophalen. Thuisgekookt heeft geen app, maar een profiel maak je eenvoudig aan op de website.
Kijk snel op www.thuisgekookt.nl om te zien wat er in jouw buurt wordt aangeboden!
Handige apps
Too Good To Go
Met de Too Good to Go-app kun je eten wat anders weggegooid zou worden afhalen bij verschillende horecazaken, supermarkten en voedselproducenten. Hoe? De aangesloten bedrijven geven aan wat ze over hebben en bieden dit aan als ‘Magic Box’. Die kun je dan vervolgens met een fikse korting afhalen. Download de app, haal je maaltje met korting én ga verspilling tegen. Steeds meer bedrijven doen mee, dus wie weet doet de bakker bij jou om de hoek ook wel mee!
Slim Koken
Volgens het spreekwoord is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het aan te raden om verstandig te kopen, koken en te bewaren. Zo voorkom je dat je dingen onnodig moet weggooien. De app ‘Slim Koken’ van het Voedingscentrum helpt je hierbij. In de app kan je voorkeuren opslaan en hij biedt gezonde en gevarieerde recepten op maat. Bovendien geeft de app tips over het bewaren van verse producten. Met de juiste zorg blijven ze dan langer goed en hoef je ze minder snel weg te gooien. En nog een groot pluspunt: Bij de recepten kan je aangeven of je een allergie hebt, bijvoorbeeld voor koemelk, gluten of ei. De app is er voor Android en iPhone.
Restaurants
Instock
Ook supermarkten hebben te kampen met voedsel dat weggegooid moet worden. Veel verse producten worden niet gekocht omdat ze bijvoorbeeld niet meer de mooiste zijn, maar soms gaat het ook om houdbare producten die over datum dreigen te raken. De koks van het Amsterdamse Instock halen dagelijks deze restanten op met hun elektrische busje bij verschillende vestigingen van Albert Heijn. De maaltijden die ze serveren bestaan voor ongeveer 80% uit producten die anders werden weggegooid. Doordat ze elke dag andere producten ophalen, is het menu elke dag weer een verrassing. Benieuwd hoe Instock het aanpakt? Neem eens een kijkje op hun website.
Voedselfabrikanten
Kromkommer
Ook Kromkommer richt zich op groente die ons bord niet halen, maar dat eigenlijk wel zouden moeten doen. De zogeheten ‘gekke groente’ zijn een beetje uit vorm, hebben een ander kleurtje of zijn overblijfsels als gevolg van overproductie. Met de smaak en de voedingswaarde is helemaal niets mis. Kromkommer zorgt ervoor dat deze groente niet wordt weggegooid maar wordt verwerkt tot heerlijke soep. Zo eindigen al die gezonde producten toch nog op ons bord! Kromkommer vind je niet in de supermarkt, maar heeft wel heel veel verkooppunten. Neem een kijkje op de website om te zien waar jij groente kan redden van verspilling.
De Laarhoeve
Judy Kerkhofs begon ooit op boerderij de Laarhoeve in het Brabantse Diessen. Daar maakte ze jam van de oogst uit de moestuin. Inmiddels zijn we 15 jaar verder en worden er jaarlijks grofweg 50.000 potjes jam geproduceerd. De grondstoffen daarvoor komen niet allemaal meer uit eigen tuin, maar bestaat uit oogstoverschotten en producten die niet de eerste keus zijn. Het assortiment bestaat inmiddels uit jams, chutneys, sauzen en meer. Kijk op de website voor meer informatie.
Krushfood
Begin je dag goed met anti-voedselverspilling granola die is gemaakt met smakelijke ingrediënten die anders werden verspild. Krushfood is een jonge onderneming uit Wageningen die verschillende smaken ontbijtgranen aanbiedt. Afhankelijk van de smaak die je kiest, zit in jouw schaaltje granola gebroken groentechips verwerkt, overgebleven graan uit bierfabrieken, stukjes gedroogd ‘buitenbeentjes’ fruit, of kapotte nootjes en zaden die de toegang werden ontzegd tot een normale notenmix. Nieuwsgierig? Kijk op de website.
Thijstea
Thijstea is een ijsthee gemaakt met biologische thee en ’tweedehands’ fruit. Het is gemaakt met vers fruit dat is bestempeld als afval, mede omdat het uiterlijk niet naar de normen van de winkeltjes en de consumenten voldoet. Dit omdat het scheef, vervormd of lelijk is. Thijstea daarentegen is fris, duurzaam, verantwoord en heerlijk! Kijk op de website voor meer informatie.