Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Wist je dat zonnepanelen steeds betaalbaarder zijn? Door technische ontwikkelingen en schaalvergroting zijn zonnepanelen heel goedkoop geworden. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op.
Waarom zonnepanelen?
Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Dus waarom zouden we ze niet gebruiken? Zonnepanelen op je dak is om die reden een slimme keuze. Met deze 100% groene energiebron produceer je je eigen duurzame energie. De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit licht om naar elektriciteit. Hoe dat werkt? Het paneel bestaat uit zonnecellen, die op hun beurt bestaan uit twee laagjes silicium. Als de zon op de zonnecellen schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit. Maar dat zorgt er nog niet voor dat je televisie werkt. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig. Deze zet de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom. Via de omvormer komt de elektriciteit in de meterkast en dan kun je het gebruiken in huis.
Zonnepanelen zijn ook goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt je investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Doordat je zelf stroom opwekt ben je ook minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen.
Wat leveren zonnepanelen op?
Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen zal je vaak de term Wattpiek (Wp) tegenkomen. Dit zegt iets over het vermogen van het paneel en daarmee over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) die het paneel kan opwekken. Hoeveel kWh per Wp is onder andere afhankelijk van het aantal zonuren, de oriëntatie van de panelen en de hoeveelheid schaduw. In Nederland kun je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om een indicatie te krijgen van het aantal kWh dat een paneel in een jaar tijd opwekt. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 315k Wh per jaar op.
Word ook Groene Doener
Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.
Wat kan ik met de energie van één zonnepaneel doen?
Wat je precies kan bereiken met de energie van één zonnepaneel hangt af van hoe lang je een apparaat gebruikt en het wattage van het apparaat. Een mobiel opladen kost gemiddeld slechts 5 Watt, wat betekent dat je met de energie die één zonnepaneel gemiddeld in een jaar tijd produceert je mobiel wel 63 duizend uur kan opladen! Daarnaast kan je er ook bijna anderhalf uur per dag voor stofzuigen, bijna dagelijks een was doen of ruim 40 koppen koffie per dag van drinken.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn hele huishouden te voorzien van groene stroom?
Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Om deze hoeveelheid elektriciteit op te wekken, heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig. Voor een nauwkeurige inschatting van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kun je professioneel advies inwinnen.
Terugverdientijd CO₂-uitstoot voor productie zonnesysteem
Voor het opwekken van zonne-energie komt enkel CO₂ vrij bij de productie van de installatie zelf, zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn nu helaas nog fossiele brandstoffen nodig, die natuurlijk meetellen in een eerlijke vergelijking met energie opwekken uit fossiele bronnen. Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen, komt minstens 900 gram CO₂ vrij. Bij gasverbranding is dat iets minder, 400 gram. Bij zonlicht is dat een stuk lager, namelijk maar 6 gram. Uiteindelijk heb je na hooguit 1,5 jaar een zonnepanelen-systeem en de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend.
Zonnepanelen op je dak is dus altijd een slimme keuze. Je produceert je eigen energie op een duurzame manier, draagt bij aan een duurzame wereld en winst voor je eigen portemonnee.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd, zolang de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. Globaal geldt hiervoor dat als het dak één mens kan dragen, het dak sterk genoeg is voor zonnepanelen. Toch zijn er uitzonderingen: je kunt geen zonnepanelen plaatsen als je dak met riet bedekt is, asbest bevat of een plat dak is waarbij zachte isolatie is gebruikt als dakbedekking.
Daarnaast is het van belang dat er voldoende direct zonlicht op het dak komt. Als er veel schaduw op het dak valt is een zonnesysteem waarschijnlijk niet rendabel. Ook de oriëntatie en de hellingshoek van het dak zijn van belang. Een dak gericht op het zuiden levert het meeste op, maar een dak gericht op het oosten of westen kan zeker nog geschikt zijn. Bij een lage hellingshoek van het dak maakt de oriëntatie minder uit en bij een plat dak kunnen panelen in alle richtingen rendabel geplaatst worden. Meer praktische informatie lees je op Milieu Centraal.