Home      Hoe gaan we verder na de verkiezingen?

Met jouw steun klinkt onze stem harder dan ooit

Wij zijn de natuur. We hebben schone lucht en water nodig. Vruchtbare aarde en groen om ons heen. Natuur groeit alleen in een gezond klimaat. Daarom willen we dat de ministers in het komende kabinet blijven werken aan herstel van klimaat en natuur in Nederland. Omdat wij, net als driekwart van de Nederlanders, ons zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Ons werk is daarom de komende tijd enorm belangrijk. We laten zien dat er eerlijke en efficiënte oplossingen zijn, die werken voor iedereen. Met jouw steun klinkt onze stem harder dan ooit.

Steun onze oproep
Menigte mensen die meelopen met een klimaatmars. Op de voorgrond een man met een bord waarop staat: Kappen met kolen.

Een gezonde natuur is een gezond land om in te leven

Stil blijven is geen optie, dus steun ook onze oproep
1 0 4 0
mensen gingen je voor

Schoner, gezonder en groener Nederland voor iedereen

Behoor jij ook tot de driekwart van de Nederlanders die zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor komende generaties? Laat dan hier en nu je stem horen.

Onze belangrijkste punten voor de komende periode:

  • Maatregelen die grote industriële bedrijven in Nederland verplichten schoner te worden, zodat ze veel minder schadelijke gevolgen meer hebben voor mensen, natuur en water in hun omgeving;
  • Zorgen dat werk, ziekenhuis, supermarkt en school makkelijk te bereiken zijn voor iedereen. Ook zonder auto. Want een kwart van de Nederlanders heeft geen auto. Samen verkleinen we de afstand met goed openbaar vervoer, snelle fietspaden en het slim inrichten van woonwijken;
  • Maatregelen die de luchtvaartindustrie verplichten om hun eerlijke bijdrage te leveren;
  • Maatregelen die het voor boeren gemakkelijk en lonend maken om hun landbouwbedrijf zo in te richten dat bijdraagt het herstel van natuur en omgeving.

Verkiezingssteuncampagne 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Naar aanleiding van jouw steun aan onze oproep kan Natuur & Milieu je eenmalig bellen over een lidmaatschap.
We gaan natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meerdere rijen kartonnen huisjes op grijze klinkers, met een bord met '#gasgevenopisolatie'
Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu overhandigt in Nieuwspoort het rapport ÕVerkenning van een fossielvrije industrieÕ aan minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Foto Marco De Swart
Koffer met plantjes voor Kamergebouw

Veelgestelde vragen over klimaat- en natuurbeleid na de verkiezingen

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de natuur en het klimaat?

Door de verkiezingsuitslag wordt het heel lastig om echt ambitieus natuur- en klimaatbeleid voor elkaar te krijgen. Zo ontkent de grootste partij actief dat er sprake is van gevaarlijke klimaatverandering en ontkent het de rol die we daar als mens in hebben. Bovendien zijn er ook enorm veel andere uitdagingen die de aandacht eisen van de politiek. Vorige regeringen hebben helaas al veel te lang tegengestribbeld om tot goed klimaatbeleid te komen. We kunnen niet nóg langer stilstaan, want klimaatverandering en verlies van biodiversiteit zet alsmaar door. Ook weten we dat de klimaat- en natuurproblemen niet vanzelf weggaan en de juridische werkelijkheid ook niet opeens anders is. We staan voor een ongekende uitdaging, die wij als milieuorganisatie met beide handen vastgrijpen.

Welke oplossingen zien wij voor natuur- en klimaatbeleid bij de nieuwe regering?

Het goede nieuws is dat de verkozen partijen het vertrouwen van de kiezers alleen kunnen herstellen door het eerlijke verhaal te vertellen: het verhaal over de uitdagingen waar ons land voor staat. Wij zien daarbij nog steeds kansen voor groen beleid. Zo zijn de grootste partijen allemaal overtuigd van het belang van betere Europese treinverbindingen en een eerlijk verdienmodel voor de boeren. Daarnaast moet de PVV, de grootste partij, ook gaan onderhandelen om een regering te vormen. En VVD, NSC en BBB, alle drie potentiële coalitiepartners voor PVV, willen zich wel aan de Europese klimaatdoelen houden. Er zijn nog steeds kansen voor groen beleid door de coalitievorming en door slim in te spelen op de raakvlakken tussen onze doelen en die van de partijen.