Home      Webinar: Comfortabel en energiezuinig wonen

Webinar: Comfortabel en energiezuinig wonen

Op 24 oktober kon je tijdens ons webinar meer te weten komen over duurzaam wonen en hoe je zelf je woning winterklaar kunt maken. Wil je het webinar terugkijken? Dat kan via de video hieronder. Om je verder op weg te helpen, vind je hier ook de tips uit het webinar en antwoorden op veelgestelde vragen.

screenshot van webinar comfortabel energiezuinig wonen

Het webinar in een notendop

Atse van Pelt, projectleider Energie bij Natuur & Milieu, trapte af met een uitleg over woningisolatie en verwarmen zonder aardgas: wat zijn de voordelen voor je portemonnee, je woningwaarde en het klimaat? Ook vertelde hij over de laatste regelingen rondom isoleren en de opkomst van biobased bouwmaterialen.

Daarna nam Anniek Rijksen, projectleider Nationale Duurzame Huizenroute, je mee langs voorbeelden van woningeigenaren die hun huis al verduurzaamd hebben. Hoe deden zij dat, en wat kunnen we van hen leren? Deze community helpt je graag op weg.

Annelieke Oort-Oerlemans, adviseur Duurzaam Wonen bij ASN Bank, sloot af met  nuttige financiële tips. Zo weet je wat het jou oplevert om je woning te isoleren en hoe je subsidies kunt aanvragen.

Dit webinar is een samenwerking tussen ASN Bank en Natuur & Milieu

Veelgestelde vragen over isoleren

Welke isolatiemogelijkheden heb ik?

Dit hangt af van jouw woning. Heeft het bijvoorbeeld een kruipruimte of een spouwmuur? Dan heb je al meer mogelijkheden dan wanneer je woning dat niet heeft. Je leest er meer over in ons artikel over isoleren.

Twijfel je over de beste aanpak voor jouw woning? Laat je dan adviseren door een energiecoach (in te schakelen via sommige gemeenten) of een gecertificeerd isolatiebedrijf.

Mijn huis heeft weinig isolatiemogelijkheden. Hoe krijg ik het warm als we van het gas af moeten?

Begin met de delen die je wél kunt isoleren. Heb je geen spouwmuur? Dan kun je overwegen om voorzetwandjes met isolatiemateriaal te gebruiken. Heb je geen kruipruimte? Dan kun je de vloer vaak wel isoleren. Ook kun je het glas vaak wel vervangen, als er nog geen HR++-glas in zit. En vergeet het dak niet, want daar verlies je het meeste warmte. Dit kun je vaak ook goed isoleren. Vaak is een hybride warmtepomp dan de beste warmtebron. Daarmee kun je al tachtig procent minder gas verbruiken en flink geld mee besparen op termijn.

Wat levert isoleren en gasvrij verwarmen mij op?

Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler, want je hebt minder last van kou en tocht. Het verwarmen van je huis kost daarnaast minder energie, want de warmte gaat niet verloren. Daardoor bespaar je direct geld op je energierekening en verminder je de uitstoot van broeikasgassen. Met een warmtepomp bespaar je ook veel energie en kosten. Dit apparaat heeft namelijk 3 tot 4 keer minder energie nodig om je woning warm te krijgen, dan een cv-ketel. Beide investeringen kun je terugverdienen. Hoeveel? Dat hangt af van je woning af en welke maatregelen je neemt.

Waar moet je rekening mee houden als je een woning gaat isoleren?

Sommige klussen, zoals een schuin dak isoleren, kun je zelf doen. Maar voor veel vormen van isolatie is hulp van een professional noodzakelijk. Schakel altijd een gecertificeerd bedrijf in.

Let daarbij extra op het keurmerk ‘Natuurvriendelijk isoleren’, want sinds 2023 is natuurvriendelijk isoleren verplicht. Dat is belangrijk voor vleermuizen en vogelsoorten die graag in spouwmuren leven of onder daken leven.

Ten slotte is het in een goed geïsoleerde woning extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie. In dit artikel over ventileren vind je meer tips.

Wat zijn bio-based isolatiematerialen en welke zijn geschikt voor mijn woning?

Met bio-based isolatiematerialen kies je milieubewust. Die zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals vlas en hout of plantaardige olie. Tijdens de groei hebben deze gewassen CO2 vastgelegd. Daardoor hebben ze minder impact op het klimaat dan andere materialen. Op de website van Milieu Centraal vind je een handig overzicht van verschillende isolatiematerialen, waaronder natuurlijke materialen en voor welke klus deze het beste geschikt zijn.

Mijn woning heeft dubbel glas. Is het 't waard om dit door HR++-glas te vervangen?

Je kunt overwegen om het dubbel glas te vervangen in de ruimtes die je regelmatig verwarmt. Dat levert meer comfort op en je bespaart sowieso energie. Heb je plannen om overal de kozijnen te vervangen? Dan kun je overwegen om gelijk het glas overal te vervangen door HR++-glas. Het scheelt op je energierekening en je investeert in de waarde van je woning.

Veelgestelde vragen over gasvrij verwarmen

Kan ik mijn huis verwarmen met een warmtepomp?

Een warmtepomp past bijna in elk huis. Je kunt kiezen voor een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Wat zijn de verschillen en welke past in je huis? Ontdek in ons artikel over de soorten warmtepompen welke bij jouw woning past.

Zijn de stroomkosten van een (hybride) warmtepomp lager dan de gaskosten met een cv-ketel?

Dat hangt af van het type woning en hoe goed je huis is geïsoleerd. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! Op de website van Milieu Centraal kun je zien hoeveel je ongeveer bespaart per type woning.

Is het een alternatief voor een warmtepomp om te verwarmen met infraroodpanelen?

Kun je een warmtepomp plaatsen? Dan heeft dat de voorkeur, want dat apparaat heeft minder impact op het stroomnet. Infraroodpanelen gebruiken zo’n drie keer meer stroom dan een warmtepomp. Maar van alle alternatieven voor de warmtepomp, zijn infraroodpanelen geen slecht idee. Let dan wel op hoe je ze gebruikt en waar je de panelen plaatst, omdat infraroodpanelen heel lokaal warmte afgeven en dat moet wel passen bij je woning.

Is het wel mogelijk om over te stappen op een warmtepomp vanwege het volle stroomnet?

Delen van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk staan onder druk. Niet alleen door warmtepompen maar ook meer huishoudelijke apparaten, elektrisch vervoer en pieken in de elektriciteitsproductie door zonnepanelen. Hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen kunnen dit probleem verergeren wanneer er geen slimme sturing bij zit. Mét slimme sturing kunnen ze juist een bijdrage leveren aan het verminderen of spreiden van de druk op het elektriciteitsnet. Daarnaast is het belangrijk om je energievraag aan te passen, bijvoorbeeld door eerst goed te isoleren. In dit artikel kun je meer lezen over warmtepompen en slimme sturing.

Bestaan er warmtepompen voor woningen met heteluchtverwarming?

Ook met heteluchtverwarming zijn er mogelijkheden om van het gaf af te gaan, maar het hangt erg af van jouw woning en hoe goed deze al is geïsoleerd. We raden je aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd installatiebedrijf dat hier ervaring mee heeft en je kan adviseren voor jouw type woning.

Is vloerverwarming ook duurzaam?

Vloerverwarming is gemaakt om met een lage watertemperatuur (tot zo’n 40 graden) te verwarmen. Deze kun je dus goed gebruiken in combinatie met een warmtepomp. Ga je de vloer vervangen? Overweeg dan om vloerverwarming aan te leggen. Maar neem géén elektrische of infrarood-vloerverwarming: die gebruikt veel meer energie en is daardoor minder duurzaam.

Veelgestelde vragen over verduurzaming

Ik ga misschien verhuizen. Loont het dan ook om te verduurzamen?

Zeker! Het is altijd financieel gunstig, ook omdat je direct begint met besparen op je energierekening zolang je er nog woont. Daar komt bovenop dat mensen op de woningmarkt meer geld over hebben voor een duurzame woning. Isoleren of de overstap naar gasvrije verwarming is een investering in je woningwaarde die je kunt terugverdienen.

Is het veel gedoe om je woning te verduurzamen?

Isoleren en de overstap naar duurzaam verwarmen vraagt om aanpassingen in je huis. Houd dus rekening met wat rommel door de verbouwing. Bereid je goed voor, plan de werkzaamheden slim, vraag tips van bekenden of ontdek de ervaringen van mensen die aangesloten zijn bij de Duurzame Huizenroute, of maak een plan samen met een aannemer. Als je het slim plant, heb je slechts een korte tijd te maken met rommel in huis.

Hoe bepaal je wat je zelf doet en wat een bedrijf doet?

Voor bepaalde werkzaamheden schakel je het beste een professioneel bedrijf in. Spouwmuurisolatie kun je niet zelf aanbrengen, hier heb je altijd een bedrijf voor nodig. Maar ook voor de plaatsing van HR++-glas of de installatie van een warmtepomp schakel je het beste een professional in. Juiste installatie is heel belangrijk, zodat alles zo efficiënt mogelijk werkt en je nergens alsnog energie verliest. Voor andere aanpassingen, zoals dakisolatie, vloerisolatie of isolatie met een voorzetwand, kun je overwegen om dit zelf te doen. Dat vraagt om een persoonlijke inschatting. Hoe handig ben jij? Hoe handig zijn de mensen in je omgeving? Ook kun je een aannemer inschakelen die je erdoorheen kan loodsen.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere huiseigenaren die hun woning al hebben verduurzaamd.

Dan is de Nationale Duurzame Huizenroute een aanrader. Op hun website zijn meer dan 2.300 duurzame huizen te bekijken. Zo kun je zien welke duurzame maatregelen andere huiseigenaren hebben gemaakt en hoe die hen bevallen. Tijdens de Duurzame Huizenroute Dagen (in 2024 zijn deze op 2 en 9 november) kun je ook langs bij een aantal huizen en de eigenaar vragen stellen: Hoe heb je bepaalde keuzes gemaakt? Hoeveel heeft het je gekost? Kijk voor meer informatie op de website over de open dagen.

Is het aan te raden om een thuisaccu aan te schaffen?

Er zijn initiatieven waarbij mensen een zogeheten thuisaccu plaatsen in huis om ongebruikte energie van de zonnepanelen in op te slaan. We raden deze technologie nu niet aan als je jouw woning wilt verduurzamen en nog andere stappen kunt zetten, zoals woningisolatie en de overstap op gasvrij verwarmen. De aanschafkosten zijn namelijk nog erg hoog. Ook zal een thuisaccu niet in alle gevallen goed kunnen bijdragen aan het beter inzetten van duurzame elektriciteit. In dat geval is het zonde van de materialen die ervoor nodig zijn en de milieudruk die daar bij komt kijken.

Veelgestelde vragen over de financiering

Is verduurzamen alleen mogelijk als je veel geld hebt?

Tegenwoordig is verduurzamen voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Bij het Nationaal Warmtefonds kan je met een verzamelinkomen tot € 60.000 lenen tegen een rente van 0%. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar. Lees meer over de Energiebespaarlening met 0% rente of over de beschikbare subsidies in jouw gemeente.

Wanneer je een kleine portemonnee hebt, welke verduurzamingsmaatregelen raden jullie aan om mee te starten?

Isolatiemaatrelegen leveren het snelste het meeste besparing op. In principe kun je eerst nagaan welke maatregel in jouw woning kan helpen, te beginnen met spouwmuurisolatie, dan dakisolatie, dan vloerisolatie en ten slotte HR++-glas. Ga dat lijstje eens af voor jouw woning en begin met de eerste aanpassing die (financieel) kan. Vind je dit lastig te bepalen? Doe dan de Verbetercheck of kijk of jouw gemeente een energiecoach kan langs sturen. Ook kan soms een installateur langskomen voor een vrijblijvende offerte. Zijn deze maatregelen financieel allemaal geen optie voor jou, ook niet met subsidie? Met deze 9 tips kun je tocht en kou aanpakken in huis en zo al wat energie besparen.

Wat kost isoleren en verduurzamen?

De kosten verschillen per woning en type isolatie.

  • Laat je jouw spouwmuur isoleren? Voor een gemiddelde hoekwoning betaal je zo’n € 2.400.
  • Laat je alle ramen vervangen door HR++-glas? In een gemiddelde hoekwoning kost dat ongeveer € 4.000.
  • Laat je een schuin dak isoleren? In een gemiddelde hoekwoning kost dat ongeveer € 5.700. Doe je het zelf? Dan betaal je alleen circa € 1.700 aan materiaalkosten.
  • Bij een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 2.050 voor vloerisolatie.
  • Een volledig elektrische warmtepomp kan voor een gemiddelde woning € 13.000 kosten.
  • Een hybride warmtepomp bijplaatsen naast de cv-ketel kost ongeveer € 6.000.

Je kunt deze kosten verlagen door subsidie aan te vragen. Check hiervoor de Energiesubsidiewijzer of kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast begin je door deze aanpassingen in huis direct met besparen op je energierekening. Daardoor verdien je deze kosten weer terug.

Hoe weet ik hoeveel verduurzamen mij gaat kosten?

Daar kun je op een aantal manieren achterkomen:

  • Je kunt gratis een online scan doen, zoals de Verbetercheck van Milieu Centraal. Dan krijg je bij benadering advies en een goede schatting van de kosten en besparingen voor jouw situatie.
  • Verschillende installateurs bieden vergelijkbare online huisscans aan waarbij je gelijk een prijsindicatie ontvangt, zoals Solease. Of vraag een vrijblijvende offerte op bij een aannemer in je buurt.
  • Je kunt ook een gespecialiseerde energieadviseur langs laten komen die een precieze berekening voor je maakt. Deze levert je een energieprestatieadvies voor je woning: een heel gedetailleerd overzicht, inclusief informatie over de terugverdientijd. Je kunt een gecertificeerde energieadviseur vinden bij het Centraal Register Techniek. Een energieprestatieadvies kost tussen de € 200 en € 400.

Hoe financier ik de verduurzaming?

Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

  • Eigen geld, zoals spaargeld, een erfenis, schenking of overwaarde uit de verkoop van een vorige woning.
    Let op: zorg dat je altijd een verstandige buffer aan spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. De hoogte van de benodigde buffer bereken je met de bufferberekenaar van het Nibud.
  • Sluit een lening af. Hiervoor zijn veel verschillende mogelijkheden. Drie veelgebruikte opties:
    • Voor bedragen tot € 28.000 kun je terecht bij het Nationaal Warmtefonds voor een Energiebespaarlening. Hierover betaal je 0% rente als je verzamelinkomen lager is dan € 60.000. Kijk voor meer informatie op de website van het Warmtefonds, zoals hoe een aanvraag verloopt.
    • SVn biedt in een aantal gemeentes een Duurzaamheidslening tot circa € 25.000 aan tegen een gereduceerde rente. Kijk of deze lening in jouw gemeente beschikbaar is.
    • Je kunt ook lenen voor verduurzaming binnen je hypotheek Dit gaat via je hypotheekadviseur. Hiervoor betaal je  (anders dan bij de leningen hierboven)  advies- en afsluitkosten, maar je krijgt wel begeleiding bij de aanvraag. Bij een aantal aanbieders is het mogelijk om tegen een lagere rente te lenen voor het deel van de hypotheek dat je besteedt aan verduurzaming. Bij ASN Bank kan dat bijvoorbeeld met ASN Duurzaam Wonen.

Als je geld leent voor isolatie, ben je dan verplicht om hiervoor een isolatiebedrijf in te schakelen?

Voor de geldverstrekker is dit niet altijd verplicht, maar vraag dit van tevoren na. En houd er rekening mee dat dit voor de subsidie anders ligt. Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie mag je bijvoorbeeld niet zelf isoleren en moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een bouwbedrijf.

Kan ik mijn hypotheek oversluiten naar een hypotheek met een lening om te gaan verduurzamen?

Je kunt alleen een leningdeel met lagere rente voor woningverduurzaming afsluiten bij de geldverstrekker waar je nu met je hypotheek zit. Als die dat niet aanbiedt, kun je onderzoeken of het zinvol is om over te sluiten of dat een andere oplossing beter past. Overleg hierover altijd met je hypotheekadviseur.