Terug naar de campagne

Isoleer het kruipluik om kou uit de kruipruimte te blokkeren

Makkelijk
Natuur & Milieu
Natuur & Milieu
tochtvrij maken van kruipluik

Zo zorg je voor een goede isolatie van je kruipluik

De kruipruimte wordt afgesloten met een luik. Omdat het belangrijk is om in de kruipruimte te kunnen, is het luik vaak eenvoudig te openen. Losse bewegende delen wil je het liefst zo goed mogelijk afsluiten om warmteverlies tegen te gaan. Dat zorgt voor besparing van energie.

Gebruik tochtband of tochtstrip om het kruipluik zo goed mogelijk af te dichten

Tochtband is een zelfklevende strip van soepel materiaal die op een rol verkocht worden. Ze worden van verschillende materialen gemaakt, zie de tabel hieronder. 

Voor tochtband geldt dat de duurdere materialen langer meegaan. Siliconenrubber koop je voor de lange duur, maar kost ook meer. PE en PVC zijn goedkoper, maar gaan minder lang mee. Bovendien bescherm je ze idealiter tegen zonlicht met een afdichtlat of elastische kit. PU (purschuim) raden wij af. Het materiaal is slecht voor het milieu.  

Op de verpakking staat voor welke kierbreedte de band geschikt is. Je knipt de band op maat en plakt hem in het rand waar het kruipluik in valt. 

Tochtstrip is van hard materiaal zoals kunststof of aluminium. Strips met EPDM en EPT rubberprofielen koop je voor de lange duur, maar het materiaal is niet soepel en dus niet geschikt voor elke kier. Tochtstrips kun je makkelijk zelf op maat zagen en vastmaken met spijkers of schroeven op de grens van het luik en de vloer.

Wil je nog meer weten over het dichten van naden en kieren kijk dan bij onze kennispartner Milieu Centraal.

Locatie Type maatregel Prijsindicatie Handigheidsniveau
Kruipluik Tochtband, PE-rolband Makkelijk
Kruipluik Tochtband, PVC-schuimband Makkelijk
Kruipluik Tochtstrip met EPDM en EPT rubberprofielen €€ Makkelijk