Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Fietsen      10 prachtige fietsroutes door Nederland
Tips

10 prachtige fietsroutes door Nederland

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Nederland is een mooi land en lekker plat: ideaal om te fietsen! Er lopen veel goede fietspaden door mooie natuur. Zin in een uitje? Deze 10 prachtige routes door Nederland liggen op je te wachten.
Silhouette van mountainbiker in een bos

Nederlanders houden van fietsen. Wij zijn een echt fietsland! Volgens de laatste tellingen zijn er maar liefst 22,5 miljoen fietsen in Nederland, en zijn we samen goed voor maar liefst 15 miljard kilometer per jaar! Naar de supermarkt, naar je werk, of gewoon, zonder reden! Als het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een stukje fietsen. Maar ook een kraakheldere winterdag biedt prachtige uitzichten. Wij Nederlanders fietsen in elk weertype. Om je op weg te helpen en te inspireren, hebben we 10 prachtige fietsroutes voor je verzameld, voor alle seizoenen. Veel plezier!

De Sluftervallei op Texel
De Sluftervallei op Texel

De Slufterroute

Eerst een mooie tocht met de veerboot naar het eiland Texel en dan 36 km fietsen. Deze route brengt je langs natuurgebied De Slufter, waar allerlei kustleven te bekijken valt. In het noorden van het eiland is ook zeker de vuurtoren het bekijks waard.

Bekijk de Slufterroute

Uitzicht op Bredevoort
Uitzicht op Bredevoort

Bekendelleroute

Een mooie route door de Achterhoek, veel mooie weilanden, grind- en zandpaden en ook vlakke paden. De route voert je onder meer door het dorp Bredevoort en een heel stuk langs de rivier de Slinge en de Slingeplas. Je pakt zelfs een stukje Duitsland mee! Een route van 45 km om van te genieten.

Bekijk de Bekendelleroute

Uitzicht op Durgerdam
De Buiksloterdijkroute leidt je langs mooie dorpjes zoals Durgerdam

Buiksloterdijkroute

30 kilometer fietsroute langs de dijken van Waterland en het IJ. Langs prachtige idyllische dorpjes, bevroren in de tijd van de Zuiderzee. Prachtig ruig en onstuimig in najaar en winter, en heerlijk zonnig in lente en zomer. Voor ieder wat wils. Je kunt zelfs een uitstapje naar Marken maken. Op vakantie in eigen land, en dat zo dicht bij onze hoofdstad!

Bekijk de Buiksloterdijkroute

Rottemeren

Fietstocht Rottemeren

Deze route is origineel 42 km maar kan ook ingekort kan worden en is daarom ook geschikt voor mindervalide personen of om met kinderen te fietsen. Doordat deze fietstocht langs allerlei recreatiegebieden voert, zoals bossen en meren, is het een ideaal uitje op een mooie dag. Bij deze tocht maak je gebruik van een pontje over de Rottemeren.

Bekijk de Fietstocht Rottemeren

Paleis het Loo
Stap af voor een bezoek aan (de tuinen van) Paleis het Loo

Koninklijke bossen en heide Het Loo

Door Koninklijke Bossen en Heide, een route van 36 km door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Vanaf Elspeet fiets je door deze koninklijke bossen richting Vaassen. Daar kun je je vergapen aan kasteel Cannenburgh, in de winter een waar sprookje! Of bezoek met warm weer de koninklijke ijskar in Gortel. Op deze tocht is de kans grot dat je wild spot zoals everzwijnen!

Bekijk de fietstocht Koninklijke bossen en heide Het Loo

Duinwaterroute

Heb je zin om te fietsen door de duinen? De Duinwaterroute is een mooie fietsroute die vanuit Castricum 20 km door het Noord-Hollands Duinreservaat loopt. Onderweg kom je langs een paar vogelobservatiehutten waar je uren kunt turen naar de verschillende kustvogels die er hun thuis vinden.

Bekijk de Duinwaterroute

De Grote Polderroute

Fietsen door de polders van Utrecht! Totaal 40 km, start in Amersfoort. Via Soest en paleis Soestdijk fiets je richting Baarn, om vervolgens de Eempolder in te duiken. Prachtig en vol rust. Probeer deze route eens vroeg in de ochtend te nemen, wanneer ochtendmist over de velden trekt en vogels wakker worden. Met kans op zeldzame weidevogels. Een prachtig begin van de dag in een prachtige omgeving!

Bekijk De Grote Polderroute

Lauwersmeer

Noordelijker kom je niet: deze tocht voert langs de noordelijke grensstreek van Groningen en Friesland. Je komt hiermee door het Nationaal Park Lauwersmeer en het natuurgebied Marnewaard. Een mooie route van 45 km langs een heel groot meer. Mooi uitzicht en alleen maar genieten.

Bekijk de Lauwersmeerroute

De Utrechtse Heuvelrug

Je kunt je tour door Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug zo gek maken als je maar wilt: voor die hards is er zelfs een hele route van 200 kilometer! Als je veel wil klimmen dan is de omgeving van Rhenen een goede keuze, of kies voor de heideroute langs Leusderheide. Ook hier geldt: in elk seizoen biedt de Heuvelrug spectaculaire indrukken!

Bekijk de routes van de Utrechtse Heuvelrug

Brabantse Heide

48 km door de bosrijke gebieden in Brabant. Uitrusten kan heel goed bij de Strabrechtse heide, met veel watervogels en kuddes schapen.

Bekijk de Brabantse Heideroute

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 1758
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Goed voorbereid op weg

Voor je kiest voor een fietstocht is het een goed idee om je fiets eerst te controleren. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning. Als je een lange rit maakt, is het toch fijner als er genoeg lucht in de banden zit. Een bandenplaksetje is ook altijd handig om mee te hebben. Naast een goed onderhouden fiets is het ook belangrijk om je fiets tijdens de rit goed op slot te zetten. Maak je fiets vast aan een vast object. Ook kun je proviand voor onderweg meenemen. Koffie, thee, water of limonade: neem het mee in herbruikbare kannen of thermosflessen in een fietstas. Lunch en snacks voor onderweg kun je ook zelf meenemen in herbruikbare maaltijdbakjes.

Welke route past het beste bij jou?

Je hebt volop keuze in Nederland om heerlijk te fietsen. Maar welke route past er bij jou? Er zijn meerdere online routeplanners te vinden die je (gratis) kan gebruiken tijdens het uitstippelen van een route. Kijk bijvoorbeeld eens op de routeplanner van de Fietserbond, ANWB, Route.nl of andere routeplanners. Daar kun je vaak ook selecteren op aantal kilometers, het soort omgeving of de duur van de tocht. Ben je meer een mountainbiker? Dan vind je leuke plekken voor jou op mtbroutes.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fietsenopfietsen.nl. Wij zien graag meer mensen op de fiets, zeker wanneer dat betekent dat ze de auto laten staan. Daarbij is fietsen goed voor de mentale en fysieke gesteldheid.