Home      Thema’s      Vervoer & reizen      Elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Als je op de weg om je heen kijkt, zie je steeds meer elektrische auto’s rijden. Geleidelijk aan gaan we over op deze nieuwe manier van vervoeren. Maar er bestaan ook nog veel vragen en onduidelijkheden rondom elektrisch rijden. En hoe zit het met de batterijen en het opladen onderweg? Je leest er meer over in onze artikelen. Daarin vind je informatie over alles dat met elektrisch rijden te maken heeft en tips over hoe jij zelf aan de slag kunt.

elektrische auto's laden op

Hoeveel kost elektrisch rijden?

Het verschilt per auto hoeveel elektrisch rijden je kost. Elektrische auto’s verschillen in hun verbruik en zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, nieuw en tweedehands, verkrijgbaar. Ook wisselt de stroomprijs. Die is mede bepalend voor de totale kosten. Met de autokostentool van ANWB kun je per type auto en gebruik een goed idee krijgen van hoeveel de auto je gaat kosten. Dat kan ook voor elektrische auto’s.

Er zijn ook steeds meer elektrische deelauto’s waar je gebruik van kunt maken. Dat is qua kostenplaatje wat anders, omdat je dan geen vaste lasten hebt, zoals voor de verzekering, eventuele parkeervergunning en onderhoud. Je betaalt daar slechts een kleine bijdrage aan en betaalt met name voor jouw gebruik en kilometers. Dit is extra interessant als je slechts af en toe een auto nodig hebt en elektrisch wilt rijden.

Je kunt nu extra voordelig elektrisch rijden dankzij de tijdelijke subsidie op de elektrische auto’s. Vooralsnog geldt de subsidie tot en met 2024, waarbij het bedrag elk jaar iets lager wordt. Dankzij deze tijdelijke subsidie kun je nu zowel een nieuwe, als tweedehands elektrische auto voordeliger kopen. Het is belangrijk om de subsidie op tijd aan te vragen, op het moment dat de regeling beschikbaar is. Tot en met 2024 is er elk nieuw jaar weer een nieuwe subsidiepot waar je aanspraak op kunt maken. Op de website van www.RVO.nl vind je hier meer informatie over.