Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Duurzaam reizen      Vijf bijzondere stedentrips: ontdek deze pareltjes in eigen land
Tips

Vijf bijzondere stedentrips: ontdek deze pareltjes in eigen land

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Veel mensen kiezen voor een weekendje weg al snel voor populaire Europese bestemmingen als Rome, Londen of Barcelona. Wij willen je laten zien dat je voor een verrassend weekend weg ons land helemaal niet uit hoeft. Deze vijf Nederlandse steden bruisen van cultuur en geschiedenis en zijn omgeven door prachtige natuur. Per stad geven we je een gratis fietsroute die je leidt langs de belangrijkste bezienswaardigheden, fijnste locaties om een appeltaartje te eten en door de mooiste natuur.
Uitzicht over dordrecht met kerktoren

Wist je ook dat een weekendje weg in eigen land een heel klimaatbewuste keuze is? Je bespaart veel CO2-uitstoot door niet met het vliegtuig te gaan en per trein naar je bestemming te reizen. Vliegen is namelijk de meest vervuilende manier van reizen. Om de opwarming van de aarde te stoppen moeten we met z’n allen minder gaan vliegen en dus anders gaan reizen. Als je je citytrip naar Rome met het vliegtuig verruilt voor een lang weekend naar Deventer, bespaar je in totaal 990 kg CO2. Ter vergelijking, dat is even veel CO2 als twee jaar lang dagelijks douchen!

Dordrecht

Dordrecht is een stad die zeker het bezoeken waard is. De stad telt bijna 900 rijksmonumenten en twee beschermde stadsgezichten. Het beste voorbeeld hiervan is de Grote Kerk van Dordrecht die stamt uit de 11e eeuw. Na een klim van 275 traptreden in de kerktoren kijk je uit over de stad en zie je de stad vanuit een ander perspectief. Daarnaast loopt er een mooie fietsroute bij de stad. Deze fietsroute leidt je niet alleen langs het bebouwde gebied, maar ook vlak langs het nationaal park De Biesbosch. Dit prachtige waterrijke gebied laat goed de schoonheid van ons land zien. Langs de route – net buiten Dordrecht – vind je de Heerlijkheid van Papendrecht. Hier kan je onderweg in de landwinkel terecht voor een groot assortiment aan heerlijke biologische producten, waarvan veel van eigen bodem. Buiten de landwinkel kun je hier ook langsgaan bij de zorgboerderij en de bijenstal.

Vanaf Utrecht Centraal reis je met de trein in 1 uur en 4 minuten naar Dordrecht.

Bekijk de fietsroute in Dordrecht

Haven Dordrecht met boten in de gracht

Amersfoort

De keistad Amersfoort heeft een historisch centrum en veel natuur in de directe omgeving. De route leidt je door het stedelijke gebied van Amersfoort, maarook door het bos, langs zandvlaktes en heidevelden. De bijzondere Koppelpoort is het absolute visitekaartje van deze stad. Breng tijdens de fietstocht een bezoek aan Paardenkamp dat ook op de route ligt. Dit is een rusthuis voor bejaarde paarden en pony’s. Fiets over de verlaten vliegbasis midden in de natuur en stap in Soest van je fiets voor een pauze en een uitgebreide lunch of diner.

Vanaf Utrecht Centraal reis je met de trein in 13 minuten naar Amersfoort.

Bekijk de fietsroute in Amersfoort

Poort van Amersfoort

Den Bosch

Wil je liever naar het gezellige Brabant toe? Dan is ’s Hertogenbosch een gezellige stad om te bezoeken. Bij deze fietsroute word je meegenomen langs alles wat Den Bosch en zijn omgeving te bieden heeft. Kom alles te weten over de krijgsgeschiedenis en de vestingwerken van Den Bosch in het Bastionder. Net buiten Den Bosch kom je langs Fort Isabella in het midden van de natuur. Wij raden je aan om bij de Schaapskooi Schijndel even af te stappen. Je kunt hier onder andere oude inheemse schapenrassen en bijzondere kippenrassen zien, maar ook genieten van een lokaal, biologisch en duurzaam menu.

Vanaf Utrecht Centraal reis je met de trein 27 minuten naar Den Bosch.

Bekijk de fietsroute in Den Bosch

Grote markt in Den Bosch

Deventer

We gaan door naar een van de oudste steden in ons land. Hanzestad Deventer, gelegen in het oosten van ons land, kent meer dan 1250 jaar aan historie en dat is goed te zien. In de compacte stad aan de IJssel weten ze bovendien wat goed leven is: aan het gezellige oude plein vind je vele leuke koffietentjes en restaurants. Museum de Waag in het bijzondere waaggebouw leert je alles over de interessante geschiedenis van de stad. Onze fietsroute brengt je langs betoverende natuur aan de IJssel en de meeste prachtige landschappen. Kortom: Deventer is de perfecte stad om te genieten van gezellige drukte in de stad om vervolgens tot rust te komen in de prachtige natuur in de omgeving.

Vanaf Utrecht Centraal reis je met de trein in 50 minuten naar Deventer.

Bekijk de fietsroute in Deventer

detail van pand in Deventer

Leeuwarden

Leeuwarden mag wat ons betreft niet ontbreken in het rijtje. Deze stad was niet voor niets in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Je komt tijdens de fietsroute ook langs allerlei culturele afstapmomenten. Hieronder vallen de vele bijzondere musea die de stad rijk is. Kom in het Fries Museum meer te weten over het platteland en de elf steden in Friesland. Dit wordt onder andere gedaan aan de hand van prachtige schilderijen en oude voorwerpen. Verder is Museum de Grutterswinkel zeker een aanrader. Binnen dit museum ga je terug naar de tijd waarin supermarkten nog kleine grutterswinkeltjes waren. Door de nieuwe museumfunctie is dit namelijk de laatst overgebleven authentieke grutterswinkel van Noord-Nederland. Als je even wilt afkoelen in het water, kan je net buiten de stad op recreatiegebied de Groene Ster terecht. Dan moet je alleen niet je zwemspullen vergeten mee te nemen!

Vanaf Utrecht Centraal reis je met de trein in 1 uur en 55 minuten naar Leeuwarden.

poort van Leeuwarden