Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Duurzaam reizen      13 duurzamere bestemmingen voor je bucketlist
Tips

13 duurzamere bestemmingen voor je bucketlist

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Om bijzondere dingen te zien hoef je écht niet altijd uren in het vliegtuig te zitten. Wij geven je uitstekende alternatieven voor je bucketlist-droomreizen, maar dan lekker dichtbij.
Plitvice meer in Kroatië

Er zijn heel wat mooie dingen te zien op de wereld. Mooie steden, gave architectuur, unieke cultuur en prachtige natuur. Als reislustige globetrotter wil je ze het liefst allemaal met eigen ogen zien. Maar als duurzame reiziger heb je het misschien wel moeilijk met het feit dat veel van je droombestemmingen alleen per vliegtuig te bereiken zijn. Wat doe je dan? Kamperen in Limburg is leuk, en soms klinkt het ook nog wat buitenlands. Maar om nou elk jaar te vertellen over welke vlaaien je nu weer hebt geproefd…

Wij gaan je helpen. Door dichterbij op vakantie te gaan bespaar je op CO2-uitstoot doordat je het vliegtuig overslaat. Met meerdere mensen in een bus of auto is dan al gunstiger, en wat dacht je ervan om de trein te nemen? Hieronder vind je 13 vakantiebestemmingen van je bucketlist waarvoor wij een fantastisch alternatief hebben gevonden in de buurt.

Fiji? Scilly!

Voor een bounty-eiland hoef je niet naar de andere kant van de wereld. Want wist je dat in het zuidwestelijkste puntje van Engeland er een eilandengroep bestaat met een tropisch klimaat? Met de trein door de tunnel en een leuke bootreis ben je er zo. Dat is nog eens Climate Miles sparen! Om alles nog feestelijker te maken heten deze leuke eilandjes Scilly. De c in Scilly is stom, zogezegd. Da’s dan ook het enige stomme. De eilanden, die dus eigenlijk ‘Silly’ heten, zijn tropisch én dichtbij.

Isles of Scilly

fiji-voor-scilly

Chinese Muur wordt Muur van Hadrianus

De Chinese muur is bijzonder, maar heeft ook wel wat keerzijdes. Ten eerste moet je erg lang vliegen om er te komen. Het is er vaak ontzettend druk, en bovendien is de muur zó gerestaureerd dat er nauwelijks nog originele muur bestaat. Kortom, verre van ideaal. Reis in plaats daarvan naar Engeland, en bekijk de Muur van Hadrianus! Deze muur werd door de Romeinse keizer Hadrianus gebouwd in de jaren 122 tot 128 na Christus, als versterkte grenslinie tegen de barbaarse volkeren uit het noorden van Brittannië (Schotland). Een beetje hetzelfde idee als de Chinese muur dus! De muur vormde de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk, loopt van oost naar west (of andersom natuurlijk!) en is 117 kilometer lang. Er zijn prachtige vakanties te boeken met wandeltochten langs deze muur. En: alles is in originele staat. Ga dat zien!

Muur van Hadrianus

chinese-muur-voor-hadrianus-muur

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 1758
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Wissel Willemstad in voor Procida, Italië

Het is fijn dat je iedereen kunt verstaan op de Antillen, maar voel je je dan wel echt op vakantie? Op vakantie ben je pas als je met het zweet op je bovenlip in je beste woordje over de grens iets te eten probeert te bestellen bij de lokale bevolking en er dan achterkomt dat je iets heel anders voorgeschoteld krijgt. Gelukkig weet je dat als je naar Italië op vakantie gaat, ook mislukte bestellingen altijd iets lekkers opleveren. Een prachtig alternatief voor de kleurige huisjes van Willemstad is het prachtige eilandje Procida. Dit is letterlijk een eilandje van niks: het is 4,1 km² groot en jaarlijks komen er zo’n duizend toeristen aan wal. Tel daarbij op dat je zo kunt eilandhoppen naar de andere zogenaamde Flegreïsche eilanden in de baai van Napels, Ischia, Vivara en Nisida. Hadden we al iets gezegd over het Italiaanse eten?

Meer over Procida

curacao-voor-Italië-procida

Ruil het terroir van Californië voor de Loire

Er is niets zo chic als een wijnvakantie. Lekker op strooptocht door de wijnvelden, van wijnhuis naar wijnhuis. De kusten van Californië staan bekend om hun goede grond en ideale klimaat voor wijnstokken. Maar vertel dit aan een Fransman en hij gaat uit zijn dak. Wijn is Frans, zut alors! En veel van deze wijnen komen uit de Loirestreek. Hier heb je ook een lekker klimaat, en lekker eten. Na 4,5 uur in de trein strek je je benen al uit in deze mooie streek. En je krijgt er ook nog een aantal mooie kastelen bij. Gratis.

Lekker naar de Loire

californie-voor-Loire

Everglades? Doe mij maar Donau

De Everglades zijn een oase van rust. Tot je overreden wordt door een airboat, met zo’n grote propeller! Of wat dacht je van al die nare alligators? Nee, doe ons maar de Donaudelta. Lekker kalm en minstens net zo mooi. De Donaudelta in Roemenië is deel van UNESCO’s Mens- en Biosfeerprogramma en staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst. Het stikt er van de watervogels en is daarom ook nog een Natura 2000-gebied. Reden genoeg om je kanootje hier eens rustig te water te laten.

Ontdek de delta

everglades-voor-donau-delta

De meren van Canada ruilen voor Thousand Lakes

Finland wordt ook wel ‘het land van duizend meren’ genoemd, maar heeft er in feite maar liefst zo’n 188.000! Net zoals in Zweden en Noorwegen mag je overal vrij kamperen, dus je hoeft alleen maar een mooi plekje aan een oevertje te vinden en je hebt gegarandeerd elke ochtend een spectaculair uitzicht. Ook kun je hier het befaamde noorderlicht aanschouwen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de traditionele Finse sauna’s! Je bent overtuigd, toch?

Find out Finland

finland-v-canada

IJslandse schoonheid in Bulgarije

IJsland is mooi, en ook niet eens zo heel ver weg, maar je zult er naartoe moeten vliegen ! En als er dan nét weer zo’n vulkaan onrustig wordt, heb je een probleem! Blijf lekker op het vasteland, en pak de trein naar Bulgarije. Daar heb je minstens zulke adembenemende landschappen. In het uiterst noordwestelijke puntje heb je de Zeven Rila-meren, zeven glaciale poelen omgeven door ruig landschap. Ook het plaatselijke klooster, te vinden op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, is met zijn fresco’s absoluut de moeite waard. Het gebied bestaat grotendeels uit ongerepte bossen vol dierenleven, boven de boomgrens vind je gemzen en steenarenden. Wil je oernatuur, ga dan hierheen.

Reis naar Rila

ijsland-voor-bulgarije

Verkies de Torcal de Antequera boven de Grand Canyon

De Grand Canyon is ook zo’n plek die veel mensen denken gezien te moeten hebben. Mooi hoor, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn daar in de Westelijke Verenigde Staten! Want laten we wel wezen, het is veel van hetzelfde. En daarbij staat de Grand Canyon ook nog eens in deze lijst van dodelijkste toeristenbestemmingen: elk jaar overlijden er maar liefst twaalf mensen! Nee, dan de Torcal de Antequera, een natuurreservaat in Andalusië. Dit karstgebergte bevat veel bijzondere flora en fauna. O, en er is pas één keer een dode gemeld. Een relatief veilige plek dus!

Meer over Torcal

grand-canyon-voor-el-torcar

Safari in oerbos in plaats van de savanne

Wees eens eerlijk, zien jullie het verschil? Precies, je kunt net zo goed bizons gaan spotten in Białowieża als wildebeesten in het Krugerpark. Trouwens, over de wildebeesten struikel je bijkans, terwijl je naar de bizons nog echt op zoek moet. Dat is pas spannend! Białowieża, op de grens van Polen en Wit-Rusland, is het laatst overgebleven stuk oerbos dat Europa rijk is, wat het meteen al uniek maakt. Als je voor de big 5 wilt gaan, kun je naast de bizon ook op jacht naar de wolf, lynx, otter en het edelhert. Ook Białowieża is UNESCO-werelderfgoed. Zien dus.

Kruger-park-voor-bialowiesza

Benauwend New York of Stoer Stockholm?

Wij weten het wel! New York staat vast al lang op je bucketlist, maar net als alles is ook een bucketlist soms aan vernieuwing toe. Stockholm is hip. De broedplaats van upcoming Zweedse designers. Ze gebruiken zelfs dezelfde coole afkorting als in New York: zo heb je de wijk SoFo (South of Folkungatan), die door Vogue geroemd werd als een van de hipste wijken ter wereld. Ook de ligging aan het water hoef je niet te missen, want net als Manhattan ligt Stockholm volledig omringd door water. Stockholm is het Venetië van het noorden (hoeveel zijn er daar eigenlijk van…?) en heeft 24.000 eilanden! Wår wacht je nog øp?

Stoer Stockholm

NY-voor-stockholm

Waterpret: niks Thailand, maar Kroatië!

Nog een pareltje van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Plitvice, vlabij Zagreb in Kroatië, is een waar waterparadijs. Kilometers vlonderbruggen en ontelbare groenblauwe heldere poeltjes. Je mag hier niet in zwemmen, maar dat kan in het dichtstbijzijnde (en bijna even mooie) Nationaal park Krka wel. Een goed alternatief dus, dat je een kleine 8000 kilometer reizen scheelt.

Probeer Plitvice

Thailand-voor-polen

Summer Palace, Bejing of Sommerpalast?

Voor pittoreske bruggetjes hoef je al helemáál niet naar de andere kant van de wereld. Als je überhaupt al uitgekeken bent op onze prachtige Hollandse bruggen (ooit in Giethoorn geweest?), dan vind je over de grens nog meer prachtige constructies. Bijvoorbeeld in Luxemburg, maar ook deze in Duitsland: de Rakotz-brug, of Duivelsbrug. Deze brug is 150 jaar oud, en door het omgevende prachtige park vol rododendrons en azalea’s waan je je vanzelf in Azië. Dan kun je vast nog wel ergens een Chinees restaurant vinden om de dag mee af te sluiten.

zomerpaleis-voor-rakotzbrucke

Beleef je eigen Lord of the Rings op Skye

Dit staat op iedereens bucketlist, toch? Middle Earth (het decor van Lord of the Rings) is dan wel opgenomen in Nieuw-Zeeland, maar zo ver hoef je niet te reizen om je helemaal te verliezen in prachtig majestueus berglandschap. The Isle of Skye, oftewel het Skye-eiland, behoort tot Schotland en is daarmee slechts op een dag reizen afstand. Je kunt zelfs helemaal met de trein naar dit eiland toe, en dat schijnt nogal een aanrader te zijn: deze verbinding wordt geroemd om zijn prachtige uitzichten. Overigens zijn de Schotse Hooglanden überhaupt de moeite waard, dus deze reis kun je gerust gaan plannen!

Bezoek Schotland en Skye

nieuw-zeeland-voor-skye-schotland