Home      Thema’s      Landbouw      Kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw biedt kansen om de natuur te beschermen én de boer een betere en eerlijke boterham te laten verdienen. Het belangrijkste principe van kringlooplandbouw is dat er niet meer land en grondstoffen worden gebruikt, dan nodig is om ons voedsel te produceren.

Iemand houdt net-geoogste aardappelen vast in de tuin
twee mensen bereiden maaltijd met veel verschillende soorten groenten

Gratis online kookboek: Lekker vegetarisch koken

Wil jij bijdragen aan een duurzamere landbouw? Dat kan door jouw manier van eten te veranderen. Een andere vraag naar voedsel, draagt namelijk bij aan een ander aanbod. Kies daarom eens wat vaker voor een gerecht zonder vlees. Wij helpen je graag op weg. In ons gratis e-kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten die je snel op tafel tovert.

Download het kookboek

Wat is kringlooplandbouw?

Met kringlooplandbouw is het mogelijk om voldoende voedsel te produceren zonder schade aan de natuur. Het principe van kringlooplandbouw is om de zogenaamde kringlopen te sluiten. Dat wil zeggen dat er geen afval (zoals mest) overblijft, maar dat grondstoffen en reststromen worden gebruikt binnen de landbouw. Zo krijgt het vee vooral gras, gewasresten of resten uit voedselfabrieken als voer. Ook gebruiken boeren zo min mogelijk kunstmest, gebruiken ze meer akkers voor eten voor mensen in plaats van voor veevoer, en krijgt de natuur de ruimte door te werken met bloemstroken, wisselende gewassen en af te zien van schadelijke bestrijdingsmiddelen.