Het belangrijkste punt wat hij daar naar voren bracht? Er kunnen nu al hele concrete stappen gezet worden om dit probleem aan te pakken door slim om te gaan met de inrichting van het gebied rondom deze kwetsbare omgeving. Veel boeren in deze gebieden stoppen (via de ‘beëindigingsregeling’) om de stikstofuitstoot te verminderen. Er is alleen geen plan wat er met de overgebleven gronden gebeurt.
Op dit moment wordt dat land gegeven aan de hoogste bieder. Dit zorgt er helaas vaak voor dat er intensieve teelt op komt, bijvoorbeeld aardappels of bloembollen. Intensieve teelt heeft ontzettend veel bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest nodig. Je vermindert de stikstof in het gebied, maar verruilt dit voor giftige bestrijdingsmiddelen, meer waterverbruik en kunstmest. Van de regen in de drup dus.
De overheid kan ook besluiten om het gebied niet aan de hoogste bieder te geven, maar het juist aan te wijzen voor de vele boeren die hun bedrijf willen doorontwikkelen naar een vorm waarbij landbouw en natuurversterking samengaan. Dan sla je meerdere vliegen in een klap. Deze landbouwbedrijven werken op een manier die de drinkwatergebieden en natuurgebieden geen schade toebrengen. Een garantie voor schoon drinkwater én gezond voedsel dus. Daarnaast geef je deze manier van landbouw een enorme boost. Het geld voor deze overstap is beschikbaar met de al toegezegde vijf miljard van het ministerie van Landbouw Visserij Voedselzekerheid en Natuur.