Home      Campagnes      Petitie: zorg dat de overheid onze drinkwatergebieden beschermt

Petitie: zorg dat de overheid onze drinkwatergebieden beschermt

Een derde van de drinkwatergebieden in Nederland bevat meer giftige bestrijdingsmiddelen dan is toegestaan. Dit is een gevaar voor onze drinkwatervoorziening (we gebruiken het grondwater in zo'n gebied als drinkwater) en de natuur. De overheid moet en kan deze vervuiling een halt toeroepen, door alleen biologische landbouw toe te staan in deze kwetsbare gebieden. Alleen zo worden ons drinkwater en de natuur beschermd. Het is tijd dat de overheid haar taak oppakt.

Teken de petitie
Eendjes zwemmen in een plas water met groene oevers

Bestrijdingsmiddelen horen niet in ons water

Iedereen heeft recht op betaalbaar schoon (drink)water. Het is aan de overheid om strenger op te treden, door alleen nog biologische landbouw toe te laten in deze kwetsbare en belangrijke gebieden, zodat daar minder giftige middelen in ons water komen. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Om meer boeren te helpen om deze omschakeling te maken, is het de taak van de overheid om hen (financieel) te ondersteunen met deze stap.

Portretfoto Berthe Brouwer

Programmaleider Bestrijdingsmiddelen

Berthe Brouwer

Het is onacceptabel dat een basisbehoefte als drinkwater duurder kan worden omdat de overheid verzaakt. Chemische bestrijdingsmiddelen horen niet thuis in drinkwater- en natuurgebieden en het is de verantwoordelijkheid van onze overheid om daar iets aan te doen.

Teken de petitie voor betaalbaar schoon water

Nederland schendt het Europees recht. Daarom diende Natuur & Milieu een klacht in bij de Europese Unie over het Nederlandse beleid. In Europa hebben we gezamenlijk besloten dat landen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in drinkwatergebieden moeten stoppen of minimaliseren. Maar in Nederland wijzen alle overheidsinstanties naar elkaar en neemt niemand uiteindelijk de stap om het op te lossen. Het gevolg? Zeer giftige bestrijdingsmiddelen in deze gebieden, steeds hoger wordende kosten voor drinkwaterzuivering en schade aan de natuur. Onze overheid kan en moet onze drinkwatergebieden beschermen.

Teken de petitie en steun onze inzet voor schoon water. Zonder deze middelen zorgen we voor een gezonde omgeving met schoon water, gezonde lucht en een vruchtbare bodem.

Petitie - Bestrijdingsmiddelen

"*" geeft vereiste velden aan

Als je je telefoonnummer invult kan Natuur & Milieu je eenmalig bellen om donateur te worden.
Nieuwsbrief
We gaan natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
libelle op een tak bij water
waterplanten in water