
UV-filters en hun impact op waterkwaliteit
Veel zonnebrandcrèmes bevatten chemische UV-filters die ons beschermen tegen schadelijke straling. Deze stoffen, zoals oxybenzone en octinoxaat, spoelen van onze huid af wanneer we zwemmen in zee, meren of zwembaden. Ook onder de douche kunnen deze chemicaliën via het afvalwater in het milieu terechtkomen.
Onderzoek toont aan dat deze UV-filters zich ophopen in het water en in de cellen van organismen zoals vissen, koralen en schaaldieren verzamelen. Dit kan leiden tot verstoring van ecosystemen, schade aan koraalriffen en negatieve effecten op de voortplanting van waterdieren. Daarnaast kunnen sommige UV-filters hormonale verstoringen veroorzaken en zich ophopen in de voedselketen van waterfauna . Hoewel nog niet alle gevolgen volledig in kaart zijn gebracht, is het duidelijk dat deze stoffen een risico vormen voor de waterkwaliteit, biodiversiteit en volksgezondheid.
Wat kun jij doen?
Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven. Zonnebrand met minerale filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide weerkaatsen UV-stralen in plaats van ze chemisch te absorberen. Vooral non-nanovarianten worden als minder schadelijk voor het waterleven beschouwd.
Wil je bijdragen aan schoner water? Let dan op deze punten bij de aanschaf van zonnebrand:
- Vermijd chemische UV-filters zoals oxybenzone, octinoxaat en octocryleen;
- Kies voor minerale zonnebrand met non-nano zinkoxide of titaniumdioxide;
- Let op keurmerken zoals “Reef Safe” of “EcoCert”;
Gebruik waterbestendige zonnebrand en laat deze intrekken, zodat er minder zonnebrand afspoelt in het water; - Vermijd zonnebrandsprays, omdat deze zich door de lucht verspreiden en een groter gezondheidsrisico voor de longen vormen.
Samen werken aan een gezonde natuur
Natuur & Milieu zet zich in voor schone wateren en een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Door bewuste keuzes te maken en duurzame alternatieven te gebruiken, kunnen we samen bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Wil je meer weten over hoe jij je ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Bekijk onze verschillende themas. Of lees verder over de impact van vervuiling op onze Waterkwaliteit.