Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Duurzaam leven      9 tips die je portemonnee én het klimaat helpen
Tips

9 tips die je portemonnee én het klimaat helpen

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Wist je dat je met milieubewuste keuzes vaak ook geld kunt besparen? Alle kleine beetjes helpen. We hebben 9 handige bespaartips op een rij gezet die zowel goed zijn voor je portemonnee, als voor het klimaat. Een echte win-win dus!
briefjes geld

Eet slim

Eet lokaal en met het seizoen mee. Producten die in het seizoen zijn en dichtbij geproduceerd worden, zijn duurzamer én doorgaans een stuk gunstiger geprijsd. Waarom? Omdat er op dat moment een groot aanbod is en omdat de producten geen lange afstanden hoeven af te leggen.

Maak restjes op

Vind je het lastig om restjes op te maken? Ongemerkt verspil je veel voedsel en zo ook geld. Bekijk ons artikel over voedselverspilling en tips, ontdek hoe het zit met houdbaarheidsdata en hoe je groente en andere etenswaren kunt invriezen om ze langer te bewaren.

Plan je boodschappen

Maak een boodschappenlijstje om ervoor te zorgen dat je geen impulsaankopen doet. Bekijk je koelkast om te zien wat er nog in huis hebt en wat je kunt kopen om eventueel met restjes een maaltijd te maken. Als je winkels in de buurt bezoekt, kun je er op de fiets of lopend heen. Dat scheelt weer reiskosten!

groenten op de markt

Isoleer je woning

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je niet alleen enorm op je energierekening, maar minder energiegebruik is ook een goede zaak voor het klimaat. Wil je weten welke maatregelen voor isolatie jij kunt nemen? Ontdek hoe jij je woning kunt isoleren.

Laat apparaten minder hard werken

Laat de apparaten in huis niet te hard werken: laat je koelkast en vriezer niet te lang open wanneer je iets pakt en zorg dat de achterkant van je koel- of vrieskast vrij staat, zodat de warmte weg kan. Kook niet te veel water voor je thee of gekookte eitje, laat je wasdroger en vaatwasser alleen draaien als deze vol zitten, laat geen ramen openstaan als de verwarming aanstaat en gebruik niet onnodig warm water. Ook kun je je verwarming een handje helpen door radiatorfolie te plakken: dit zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat.

Gebruik je restwater

Gebruik restwater van het koken van een eitje voor je planten! Dit kookwater bevat namelijk bovendien nog extra kalk door de eischalen, wat veel planten fijn vinden. Scheelt ook weer dure of chemische plantenvoeding!

Twee personen aan een kookeiland in een keuken met een inductieplaat

Ga voor hergebruik en hoge kwaliteit

Kies voor kwaliteit en hergebruik. Koop bijvoorbeeld een herbruikbare drinkfles of thermosfles en neem bijvoorbeeld brood van thuis mee in een duurzaam broodzakje of broodtrommel voor de lunch. Dit zijn kleine investeringen die zichzelf snel terugverdienen, want een goede broodtrommel en herbruikbare drinkfles kunnen jaren meegaan.

Repareren in plaats van weggooien

Bij de aankoop van een product kun je erop letten of het product te repareren is of niet. Lees meer over repareren.

Fiets of loop vaker

Pak eens wat vaker de fiets of ga lopen voor korte afstanden. Dat bespaart een hoop benzine en uitstoot. Kost niks en heerlijk mindfull!