Voedselverspilling is natuurlijk zonde van goed voedsel, helemaal als je bedenkt dat er nog steeds 820 miljoen mensen op aarde in hongersnood leven.1 Maar wat zijn nou precies de gevolgen voor het milieu? Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen. Het is niet voor niets dat een mondiale halvering van de voedselverspilling in 2030 deel uitmaakt van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
De gevolgen voor het milieu hangen af van het soort voedsel dat wordt weggegooid. Over het algemeen wordt er relatief weinig vlees verspild, maar toch is dit nog zo’n 7% van al het weggegooide voedsel. De veestapel produceert echter veel broeikasgassen en gebruikt veel land, water en voer. Voor iedere kilo rundvlees bijvoorbeeld moet een koe 13 kilo voedsel eten, dat ook vaak weer wordt verbouwd. Daardoor is de milieu-voetafdruk van weggegooid vlees per kilo veel groter dan die van andere verspilde voedingsmiddelen. De milieu-voetafdruk per kilo van brood (21% van het verspilde voedsel), groente (11%) en aardappelen (8%) is over het algemeen relatief laag. Maar we gooien er zoveel van weg dat de totale belasting toch hoog is.