Benodigdheden
- Blikopener (optioneel)
- 2 vorken
- Keukenpapier
- Snijplank
- Blender/staafmixer/keukenmachine
- Bakje voor los jackfruit
- Kom voor mixen
Ingrediënten voor 4 personen
- 550 gr jackfruit uit blik
- 15 ml olijfolie
- 40 gr witte of rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 120 ml groentebouillon
- 120 ml ongezoete amandelmelk
- 1 chipotle peper in adobo saus
- 1 tl ahornsiroop
- 15 ml citroensap
- Zeezout
- 7 ml sojasaus
- ½ el gerookt paprikapoeder
- Zout & peper
Bereiding
- Haal de jackfruit uit het blik en spoel deze af onder de kraan.
- Haal de hardere stukjes (kern) van de jackfruit af en doe dit in een bakje.
- Snijd de kern in kleine stukjes. Gebruik je handen of twee vorken om de zachte delen uit elkaar te trekken in draadjes.
- Was het nogmaals, giet af, en dep het droog.
- Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
- Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg als de pan warm is de olijfolie, blokjes ui en de fijngesneden knoflook aan toe.
- Fruit tot de uien lichtbruin en zacht zijn.
- Pak een blender of een staafmixer en een kom. Voeg de gebakken ui en knoflook samen met groentebouillon, amandelmelk, chipotle peper, ahornsiroop, citroensap, ½ tl zout, sojasaus, en paprikapoeder toe. Pureer dit tot een gladde saus.
- Voeg kruiden toe naar smaak.
- Doe vervolgens de jackfruit in een beslagkom met een ruime snuf zout en peper. Meng dit goed.
- Voeg de saus toe en roer om het te mengen.
- Laat de jackfruit afgedekt staan om te marineren. Minimaal 20 minuten, maar beter voor 2 uur.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg olie toe en laat heet worden. Doe de jackfruit in de pan, maar laat een deel van de marinade in de kom zitten. Bak 5 tot 8 minuten. Schep het goed om en voeg af en toe wat van de overgebleven marinade toe.
- Nu kan je de jackfruit gebruiken in salades, sandwiches, taco’s, of in een kom met rijst en groenten.
Geniet ervan!