Benodigdheden
- Oven
- Bakplaat
- Theedoek
- Snijplank
- Kom/schaal voor de saus
- Bord (voor rijstpapier weken)
- Serveerschaal
Ingrediënten
Stel de vulling samen
- 300 gram groente, zoals wortel, radijs, daikon, komkommer, taugé, bosui, sla of courgette, dungesneden
- nog meer vulling-tips: omelet, tempeh, vegan garnalen, kip(stuckjes)
De saus
- 4-5 eetlepels zoetstof (bijvoorbeeld agave nectar, suiker of honing)
- 185 ml rijstazijn + 250 ml water
- Een halve theelepel zeezout
- Sap van één limoen
Voor de rolletjes
- optioneel: 1 blok extra stevige tofu
- 1 eetlepel sojasaus
- 12 vellen rijstpapier
- 1 grote bos koriander, grote stengels verwijderd
- Sriracha of chilisaus
Garnering
- 1 bosui, in dunne ringetjes gesneden, toegevoegd aan de dipsaus
- Overgebleven azijn of dipsaus naar keuze (bijvoorbeeld zelfgemaakte pindasaus)
Bereiding
Tofu
- Als je tofu gebruikt: verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de tofu tussen een goed absorberende theedoek en zet er iets zwaars bovenop, zodat het vocht in de theedoek trekt.
- Als de oven is voorverwarmd snijd je de tofu in medium-grote rechthoeken en leg deze blokjes op een bakplaat.
- Bak de blokjes in de oven voor 25-30 minuten tot de tofu aan alle kanten goudbruin is. Smeer ze in met sojasaus en zet de bakplaat even apart.
Saus
- Bereid de saus voor door de rijstazijn, water, zoetstof naar keuze, zout en limoensap bij elkaar te voegen. Je kan zelf de hoeveelheid zoetstof, limoensap of andere kruiden naar smaak aanpassen.
- Zet de saus in de koelkast.
- Voeg de kleingesneden groente toe aan de saus die in de koelkast staat.
- Voor de bereiding van de spring rolls moet je ervoor zorgen dat je genoeg ruimte hebt om de vellen los neer te kunnen leggen.
- Haal de schaal met de marinade en groente uit de koelkast en giet de groente af. Bewaar het vocht als dipsaus. Kies je voor een andere dipsaus, dan moet je deze nu maken.
- Vul een pan met heet water.
- Dompel de rijstpapier één voor één 15-20 seconde onder in het hete water, totdat deze zacht en flexibel is geworden.
- Leg het vel op een vochtig werkoppervlak. Leg 3-4 stukjes tofu, avocado, omelet, gamba, kip of vis op het rijstevelletje, vul met de groente. Doe dit een beetje in het midden en in de lengte.
- Vouw het vel aan de uiteinden van de vulling over de vulling heen, en rol hem op. door de zetmeel uit de rijst zal het rolletje vanzelf dicht blijven.
- Leg het pakketje meteen na het rollen met de naad naar beneden op een serveerschaal en dek deze af met een licht vochtige doek.
- Rol alle pakketjes op deze manier en leg ook deze gelijk op de afgedekte schaal. Serveer de spring rolls met de overgebleven rijstazijn, of een andere dipsaus naar keuze. Eet smakelijk!
Bron: minimalistbaker.com
Geniet ervan!