Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Drie heerlijke lunchrecepten voor onderweg
Recept

Drie heerlijke lunchrecepten voor onderweg

Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
We wandelen en fietsen in Nederland heel wat af en ontdekken steeds vaker verrassende plekjes dicht bij huis. Begrijpelijk, want in Nederland is veel moois te zien. Het barst van de leuke steden, bossen, meren en prachtige stranden. We hoeven dus echt niet de grens over om ons te vermaken.
Twee mensen in een park aan een picknicktafel

Of je nou de natuur in trekt, gaat picknicken met familie of vrienden of een stad bezoekt, een heerlijke lunch maakt zo’n dagje uit nog veel leuker. Een zelfgemaakte lunch smaakt niet alleen lekkerder, maar is ook nog eens beter voor je gezondheid en het milieu. Beperk de uitstoot van broeikasgassen niet alleen door minder (ver) te reizen, maar ook door bewust te eten.
Kies voor meer plantaardige producten en laat je niet verleiden tot ongezonde en milieubelastende snacks.

Verras je wandelmaatje, je fietspartner of je vriend(in) met een van onderstaande duurzame lunchgerechten. Allemaal snel te maken en makkelijk mee te nemen. Maak de lunch compleet met een verse fruitsalade en een thermosfles heet water voor een kop (verse munt)thee of koffie.

Eet smakelijk!

Hartige gevulde pannenkoek (vegan & glutenvrij)

Bereidingstijd: 20 minuten.
Om mee te nemen: een bord, mes en vork p.p. en 1 lepel om op te scheppen.

Ingrediënten (2 pers.):

  • 70 gr amandelmeel
  • 200 ml sojamelk
  • 1 el kokosolie
  • 1 kleine rode ui
  • 1 avocado
  • 3 el zwarte olijven
  • 100 gr cherrytomaten
  • 40 gr rucola
  • 200 gr (uitgelekte) kikkererwten
  • 2 el fijngesneden koriander

Bereiding:
Mix de sojamelk, het amandelmeel en een snufje zout tot een glad beslag. Bak van het beslag twee pannenkoeken in de kokosolie. Keer halverwege voorzichtig om als het beslag helemaal gestold is. Laat de pannenkoeken afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Halveer de cherrytomaten en de olijven. Snipper de ui. Snijd de avocado overlangs doormidden, verwijder de pit, en lepel het vruchtvlees uit de schil. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Meng alle ingrediënten in een afsluitbare bak en voeg hier ook de kikkererwten, rucola en koriander aan toe. Voeg naar smaak eventueel nog peper en zout toe.

Linzensalade (glutenvrij)

Bereidingstijd: 10 minuten.
Om mee te nemen: een kom/bakje en een lepel per persoon.

Ingrediënten (2 pers.):

  • ongeveer 250 gr gekookte linzen uit een blik of zak
  • 200 gr geraspte bietjes
  • 30 gr walnoten
  • 10 gr dille
  • 1 limoen
  • 75 gr verse geitenkaas naturel
  • 1 el extra vergine olijfolie

Bereiding:
Spoel de linzen af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de dille fijn. Meng in een afsluitbare bak de linzen met het limoensap, de dille, de bietjes en de olie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Neem de walnoten en de geitenkaas apart mee. Verkruimel ter plekke de geitenkaas en strooi samen met de walnoten (evt. in stukjes gebroken) over de salade. Deze voedzame salade maak je ’s morgens echt in een handomdraai.

Minipizza’s (vegetarisch)

Bereidingstijd: 30 minuten.

Ingrediënten (3-4 pers.):

  • 1 rol pizzadeeg met potje tomatensaus (koelvers)
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 200 gr paddenstoelenmix
  • 150 gr gewassen spinazie
  • 100 gr vegetarisch gehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 220°C en snijd de paddenstoelen en sjalotjes in plakjes. Verhit 2 el olie in een koekenpan of hapjespan en bak het vegetarische gehakt rul. Laat het vervolgens afkoelen op een bord en verhit in dezelfde pan nogmaals 2 el olie. Fruit hierin de sjalotjes en de uitgeperste teen knoflook. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op middelhoog vuur 4-5 minuten. Vervolgens de spinazie toevoegen en continu blijven omscheppen totdat alle spinazie is geslonken. Op smaak brengen met peper en zout en haal de pan van het fornuis.

Rol het pizzadeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met de tomatensaus. Snijd het deeg in 12 stukken en beleg met het spinazie-paddenstoelenmengsel. Strooi vervolgens het gebakken gehakt daaroverheen. Bak de pizza in ± 15-20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en inpakken maar!

Zelfgemaakte vegetarische mini pizza's op een bakplaat

Recepten en fotografie door Iris de Ligt