Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand mei: broccoli
Tips

Groente van de maand mei: broccoli

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Door zijn zachte koolsmaak en stevige bite is broccoli een populaire groente. Deze groente is gelukkig het hele jaar door in de schappen te vinden: als complete stronk op de groenteafdeling, maar ook als gesneden roosjes in de koeling. De broccoli met stam is het jaar door een milieubewuste keuze. Let er wel op waar de broccoli vandaan komt: broccoli uit Nederland, Duitsland of Frankrijk wordt vervoerd per vrachtwagen en wordt buiten op akkers verbouwd. Dat maakt die broccoli een duurzamere keuze dan broccoli uit verre of droge landen.
Broccoli

Waarom goed voor je?

Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium. Het is bekend dat broccoli net als veel andere groente een goede invloed heeft op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. En wil je op je gewicht letten? Dan kun je er gerust een bord vol van eten: broccoli bevat slechts 28 kcal per 100 gram.

kool

Wat kun je ermee?

Broccoli kun je ook op allerlei manieren klaarmaken en komt zo in allerlei gerechten wel van pas. Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren. Het is daarom nóg beter om de gesneden broccoli te stomen in een pan met een stoommandje of zelfs rauw te eten. Wil je de ‘bite’ behouden, maar vind je broccoli rauw iets te hard? Kies er dan voor om de gesneden broccoli 4 tot 6 minuten te wokken of roerbakken.

Tip voor de broccolistronk

Vergeet de stam niet! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je de gehele broccolistronk gebruiken. Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling. Je kunt de stam ook verwerken tot een pesto.

groenten op de markt

Recepten met broccoli

Zet jij broccoli op het menu? Je kunt aan de slag met een van deze recepten.

  1. Curry met broccoli
  2. Salade van broccolistronken (inclusief stam!)
  3. Vegetarische brunchburger met broccoli

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand