Plat, platter, platst
Wat zijn peultjes? Peultjes zijn de jonge peulen van doperwten. Ze zijn van binnen praktisch leeg. Er zitten slechts een aantal platte, kleine erwtjes in. In principe eet je dus vooral de peul. Daarnaast kennen we ook het broertje van peultjes: de sugar snaps. Ze lijken erg op elkaar, maar sugar snaps zijn een stuk boller van vorm doordat de erwten binnenin al goed gevormd zijn. Ook zijn ze wat zoeter van smaak. Qua voedingswaarde zijn ze daarentegen vrijwel aan elkaar gelijk. Van mei tot en met augustus zijn er volop peultjes en sugar snaps van Hollandse akkers verkrijgbaar.
Waarom goed voor je?
Bijna een heel ABC aan vitaminen zit in peultjes en sugar snaps. Zo bevatten ze vitamine A, B1, B5 en B6 en veel vitamine C. Ze bevatten daarbij relatief weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels. Die vezels zijn goed voor je spijsvertering en zorgen voor een vol gevoel. Een prima keuze dus als je gezond wilt eten!
Wat kun je ermee?
Peultjes zijn lekker knapperig en zijn qua smaak goed te combineren met allerlei andere groenten. In recepten zie je dit terug aan de veelvoud aan roerbakrecepten waarin peultjes worden mee gewokt (3-5 minuten) of als bijgerecht worden gekookt (circa 5 minuten). Ook kun je ze kort blancheren en verwerken in een salade. Rauwe peultjes eten wordt niet aanbevolen, vanwege de lectine die in de groente zit. Deze natuurlijke antistof kan leiden tot buikklachten, maar in kleine hoeveelheden (als je niet elke dag peultjes eet) vormt dit geen probleem. Je kunt peultjes vers kopen, maar ook ingevroren of in blik of pot. Let er bij verse peultjes wel op dat je de lange draden langs de rand verwijderd, deze blijven hard na bereiding en zijn niet erg smakelijk.
Recepten met peultjes
Een goed voorbeeld van duurzamer eten is deze smaakvolle rode curry met kikkererwten en boordevol groente.
Eet lokaal en met het seizoen mee
Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.