Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand augustus: courgette
Tips

Groente van de maand augustus: courgette

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Courgette is een populaire groente. Het wordt gebruikt in verschillende landen en kan op allerlei manieren bereid worden, van soep tot courgettepasta (courgetti). Courgette is een echte zomergroente en is daarom in de zomermaanden een bewuste keuze.
twee groene en een gele courgette

Allerlei vormen en kleuren

Courgette is een veelzijdige groente, zowel in gebruik als in uiterlijk. Het meest bekend is de langwerpige groene variant, maar courgettes zijn ook in andere vormen en kleuren te krijgen. Zo zijn er bolcourgettes (ideaal om te vullen) en bijvoorbeeld gele courgettes. De smaak tussen de verschillende varianten verschilt niet bijster veel.

Waarom goed voor je?

Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten. Ze zijn dus heel geschikt voor een gezonde barbecue of in een avondmaaltijd!

courgettes in houten kratjes

Wat kun je ermee?

Courgettes zijn op allerlei verschillende manieren te bereiden. Je kunt courgette goed bakken met kruiden. Ze passen prima in een wok- of roerbakgerecht, maar ook stoven, koken en roosteren zijn manieren om een courgette klaar te maken. Voor wat meer creativiteit zijn courgettes ook prima te vullen, en kan je er pasta van maken (die ook wel courgetti of zoodles genoemd wordt). Het is trouwens ook niet nodig om de courgette te schillen, zonde van de voedingsstoffen en de smaak!

Rauw zijn courgettes ook te eten, zeker de jonge exemplaren, maar niet te veel en zeker niet als ze bitter smaken. Dan kunnen ze namelijk cucurbitacine bevatten, waar je heel ziek van kan worden! Kweek je zelf courgette? Dan is de kans groter, dus het is verstandig die te bereiden.

courgette nog vast aan de plant

Recepten met courgette

Zet jij courgette op het menu? Je kunt aan de slag met een van deze recepten.

  1. Ravioli van courgette
  2. Pizza met courgette en perzik
  3. Geroosterde courgette met peterselie
  4. Courgetti met avocadosaus

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand