Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Warmtepomp      Wat is een warmtepomp? 
Artikel

Wat is een warmtepomp? 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Een warmtepomp is een elektrisch alternatief óf aanvulling voor je cv-ketel. Hij gebruikt energie uit de buitenlucht, bodem, of het grondwater. Het is een zuinige manier om je huis te verwarmen. Maar hoe werken ze?  
Warmtepomp op zolder

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een manier om je huis te verwarmen en soms ook voor de voorziening van warm tapwater zonder aardgas. Warmtepompen gebruiken elektriciteit om de warmte van buiten naar binnen te pompen. Het systeem werkt naast of in plaats van je cv-ketel.

Hoe werkt een warmtepomp? 

Er zit ongelofelijk veel energie ‘opgeslagen’ in onze omgeving. Denk aan de buitenlucht, bodem of het grondwater. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte die daarin aanwezig is. De warmte wordt vanuit de bron naar binnen gepompt en geeft dit binnen het verwarmingssysteem (de radiatoren) af voor de verwarming van het huis. Wist je dat zelfs op dagen dat het vriest, er warmte gehaald kan worden uit de buitenlucht om het huis mee te verwarmen? In de winter moet een warmtepomp wel wat harder werken voor het verwarmen. Sommige warmtepompen kunnen het warmtesysteem ook omkeren, en functioneren als airconditioning in de zomer.

Warmtepompen maken gebruik van zogenaamde lage temperatuurverwarming. Lage temperatuurverwarming betekent dat het water dat door de radiatoren of vloerverwarming stroomt kouder is dan je waarschijnlijk nu gewend bent. Rond zo’n 50 graden in plaats van rond de 75. Om het warm te hebben in een huis met lage temperatuurverwarming, moet je huis daarom goed geïsoleerd zijn en moet het warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) voldoende warmte afgeven. Lage-temperatuurverwarming gaat dus niet over de temperatuur van je thermostaat in de kamer, maar over de temperatuur van het water dat door je radiatoren stroomt.

Wil je weten welke warmtepomp er geschikt is voor jouw huis? We leggen het je uit en geven tips.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 3088
Inspirerende mails 8x
Tuinieren voor de natuur

Waar is een warmtepomp van gemaakt?

De basiselementen van een warmtepomp zijn een pomp, een condensor, verdamper, ventilator, en een expansieventiel. Door de koperen buizen van de condensor en verdamper loopt een koelvloeistof, wat ook in koelkasten en airco’s wordt gebruikt. De boiler functioneert als warmte-accu voor de warmte die de pomp opwekt.

Man naast warmtepomp op zolder

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp en een elektrische warmtepomp die werkt op buitenlucht, hebben een buitenunit die lijkt op een airco. De ventilator van de buitenunit maakt een laag bromgeluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Een volledig elektrische warmtepomp werkt in de zomer ook voor het warmte water en kan ook ’s nachts aangaan. Bijna driekwart van de warmtepompbezitters ervaart nooit geluidsoverlast van de warmtepomp. Elektrische warmtepompen die de warmte uit de bodem haalt, maken weinig tot geen geluid.

Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe meer geluid de ventilator in de buitenunit maakt. Er zijn wettelijke normen voor het maximale geluid dat een buitenunit mag maken. Overdag mag dat niet meer dan 45 decibel zijn en in de avond en nacht niet meer dan 40 decibel. Dat is niet harder dan het geluid van wegverkeer als je binnen zit of het geluid van een koelkast als je ervoor staat.

Tip: Kies voor een warmtepomp met een zo laag mogelijk geluidsvermogen. Ook kun je de buitenunit op een slimme plek plaatsen en er een geluidsdempende kast omheen zetten. 

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Met een elektrische of hybride warmtepomp verbruik je geen of veel minder aardgas. Hierdoor gaat de gasrekening omlaag, maar stijgt het stroomverbruik. Je bespaart met een warmtepomp wel altijd energie en zal het bedrag onder de streep lager uitvallen.

Hoeveel stroom je gebruikt met een warmtepomp is afhankelijk van de grootte van je huis, de mate van isolatie, het type warmtepomp, en hoeveel warmte je nodig hebt. Wordt er bijvoorbeeld vaak gedoucht of gebruik je een boiler in de keuken? Dit alles bepaalt hoeveel stroom je straks verbruikt als je een warmtepomp hebt.