Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Tuinieren      10 gouden regels voor een duurzame tuin
Tips

10 gouden regels voor een duurzame tuin

Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
Een groene tuin, balkon of dakterras is niet alleen een plek om te ontspannen, het kan ook een thuis zijn voor allerlei insecten en dieren. Zelfs als je geen ervaren tuinier bent, kun je met onze tien gouden regels een duurzame en onderhoudsarme buitenruimte creëren.
Man geeft planten op het dakterras water

Download onze gratis mini-tuingids

Heb je geen groene vingers of tijd om te tuinieren? Geen probleem! Met onze tien gouden regels voor een duurzame tuin, balkon of dakterras kun je van jouw buitenruimte een onderhoudsarme oase van rust en biodiversiteit maken. In deze blog geven we je een klein voorproefje. Voor meer tips en informatie, vul je gegevens in op het formulier hiernaast en ontvang de tuingids via e-mail.

Tip 1: Mooi groen is niet lelijk

Eenmaal goed aangeplant, hoef je veel struiken, bomen en planten nauwelijks te onderhouden. Dus laat je niet verleiden om je tuin vol te leggen met kunstgras of tegels, omdat het zo lekker onderhoudsarm zou zijn. Kunstgras moet je namelijk stofzuigen (ja, echt waar) en tegels moeten worden geschrobd. Planten daarentegen onderhouden zich grotendeels zelf. Een handje helpen mag natuurlijk altijd. Hoe je dat het beste aanpakt zonder er veel tijd aan kwijt te zijn, lees je in onze tuingids. Hierin leggen we uit hoe je wormen voor je kan laten werken, hoe je de regen het beste benut en welke natuurlijke vijanden je moet uitnodigen om te voorkomen dat slakken je planten aanvreten.

Groene planten in een voortuin in de stad

Tip 2: laat de planten zich thuis voelen

Vul je tuin met planten die zich hier thuis voelen. Wil je sterke planten, struiken en bomen die lang meegaan en goed bestand zijn tegen ons klimaat? Kies dan voor inheemse planten. Wil je met de planten graag dieren en insecten uitnodigen naar jouw tuin, balkon of dakterras? In het tuingidsje hebben we een aantal inheemse favorieten van bijen, vlinders en vogels voor je op een rij gezet. Zo is klimop bijvoorbeeld een hele fijne schuilplek en geniet niet alleen jij, maar ook de bij van een frambozenstruik in de tuin.

Vrouw is aan het tuinieren