Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Hoe vind je tochtplekken in huis?
Tips

Hoe vind je tochtplekken in huis?

Tocht kan op allerlei manieren je huis binnensluipen. In dit artikel lees je op welke plekken dit het vaakst gebeurt en hoe je de stiekeme tochtplekken in jouw huis kunt opsporen. Heb je de boosdoeners gevonden? Dan kun je aan de slag met onze tips om tocht te stoppen. Zo houd je de warmte binnen, de kou buiten en bespaar je op je gasrekening!
persoon plakt tochtstrips bij raam

Hoe spoor je tocht op?

Hoe weet je nu zeker of het tocht in huis? Soms kun je letterlijk de wind horen suizen door het huis, in andere gevallen voel je het aan de koude lucht die door naden of kieren komt, maar vaak is het moeilijk te voelen. We geven je twee tips:

Manier 1: met de hand

Wanneer je niet zeker weet of het op een plek tocht, gebruik dan een vochtige hand of vinger om te voelen of er koude lucht je huis instroomt. Maak je hand of vinger nat, houd deze langs een plek waarvan je vermoedt dat het tocht en kijk of je een koude luchtstroom voelt. Voel je die? Dan heb je de tochtplek gevonden.

Manier 2: met een kaars of vlam

Een andere optie is om een kaars of aansteker naast een verdachte tochtplek te houden. Blijf een aantal seconden stilstaan en kijk of de vlam beweegt of zelfs dooft. Gebeurt dat? Dan heb je een tochtplek ontdekt.

Waar zitten de meest voorkomende tochtplekken?

  1. Tocht kan via naden en kieren je huis binnenkomen. Bijvoorbeeld rondom kozijnen of tussen de muur en de vloer.
  2. Tocht kan ook gemakkelijk door gaten in muren en vloeren naar boven komen. Vooral een gat in de vloer bij een verwarmingsbuis kan voor extra tocht zorgen.
  3. Zelfs wanneer je ramen in huis hebt die goed isoleren, kan er sprake zijn van tocht. Controleer daarom kieren bij openslaande ramen en deuren.
  4. Wanneer een buitendeur niet goed aansluit bij de vloer kan het ook hier gaan tochten. Controleer daarom of er een gleuf te zien is tussen de onderkant van de deur en de vloer. De brievenbus bij de voordeur is een plek waar tocht binnen kan komen.
  5. Ook via oudere kattenluiken kan tocht binnendringen.
  6. De kelder is vaak een niet verhitte ruimte. Daarom kan ook via
  7. De kelder is vaak een niet verhitte ruimte. Daarom kan ook via het kruipluik koude lucht omhoogkomen.

Waar zitten de meest voorkomende tochtplekken?

Er zijn verschillende plekken in huis waar tocht naar binnen kan glippen. Weet je niet goed waar je in huis moet zoeken naar tocht? Wij zetten de meest voorkomende plekken voor je op een rij:

  • Tocht kan via naden en kieren je huis binnenkomen. Bijvoorbeeld rondom kozijnen of tussen de muur en de vloer.
  • Tocht kan ook gemakkelijk door gaten in muren en vloeren naar boven komen. Vooral een gat in de vloer bij een verwarmingsbuis kan voor extra tocht zorgen.
  • Zelfs wanneer je ramen in huis hebt die goed isoleren, kan er sprake zijn van tocht. Controleer daarom kieren bij openslaande ramen en deuren.
  • Wanneer een buitendeur niet goed aansluit bij de vloer kan het ook hier gaan tochten. Controleer daarom of er een gleuf te zien is tussen de onderkant van de deur en de vloer. De brievenbus bij de voordeur is een plek waar tocht binnen kan komen.
  • Ook via oudere kattenluiken kan tocht binnendringen.
  • De kelder is vaak een niet verhitte ruimte. Daarom kan ook via het kruipluik koude lucht omhoogkomen.
  • Hetzelfde geldt voor de zolder. Wanneer het zolderluik of de vlizotrap niet goed is geïsoleerd, kan hier een koude luchtstroom je huis in komen.
  • De laatste tochtplek ligt misschien wat voor de hand. Maar wanneer een deur openstaat komt er uiteraard ook koude lucht naar binnen. Je kan daarom kiezen om binnendeuren automatisch te laten sluiten met behulp van een deurdranger.

Hoe kan je tocht aanpakken?

Nu je precies weet waar je tochtplekken kan vinden en hoe je dit kan controleren, kan je aan de slag. Download de checklist om tocht op te sporen en aan te pakken of ga aan de slag met onze negen tips om tocht te stoppen. Succes!

Hoe gasvrij ben jij?

Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee met de cv-check!