Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Ga tocht in je huis tegen met deze 9 tips
Tips

Ga tocht in je huis tegen met deze 9 tips

Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
Wil je gas besparen? Dan is het slim om iets te doen tegen tocht in je huis. Zo houd je de warmte binnen, de kou buiten en bespaar je op je gasrekening. Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. In deze blog zetten we negen eenvoudige maatregelen op een rij die jij kunt nemen om je huis tochtvrij te maken.
persoon plakt tochtstrips bij raam

Wat zijn de voordelen van een tochtvrij huis?

Minder tocht, betekent minder onnodig stoken. Als je tocht tegengaat, houd je de warmte binnen en de kou buiten waardoor je bespaart op je energierekening. Maar een tochtvrij huis is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor het milieu omdat het CO2-uitstoot scheelt. Tot slot zorgt een tochtvrij huis natuurlijk ook voor meer comfort, omdat je in de winter minder last hebt van koude luchtstromen.

Hoe weet je waar de tochtplekken zitten?

Stap één is tochtplekken opsporen. Zodra je weet waar tocht jouw huis binnensluipt, kun je aan de slag met de volgende en laatste stap: de tochtplekken aanpakken. Met onderstaande negen tips kun jij tocht in je woning eenvoudig stoppen.

  1. Tip 1: Dicht naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer
  2. Tip 2: Sluit gaten in muren of vloeren bij leidingen af
  3. Tip 3: Dicht kieren bij ramen en deuren
  4. Tip 4: Isoleer je kruipluik
  5. Tip 5: Maak de buitendeur aan de onderkant tochtvrij
  6. Tip 6: Laat je brievenbus klepperen zonder tocht
  7. Tip 7: Voorkom tocht via je kattenluik
  8. Tip 8: Maak je zolderdeur tochtvrij
  9. Tip 9: Voorkom openstaande binnen – en buitendeuren

Tip 1: Dicht naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer
Door naden en kieren lekt veel warmte naar buiten. Gelukkig kun je de meest voorkomende naden en kieren eenvoudig en betaalbaar dichten met compressieband, siliconenkit of metselspecie.

Tip 2: Sluit gaten in muren of vloeren bij leidingen af
Leidingen van je verwarming of je waterleiding komen vaak uit de muur of de vloer. Zorg dat je de naden en kieren bij leidingen goed afsluit, zodat het niet kan tochten. Hiervoor kun je compressieband, glaswol, steenwol of natuurlijke materialen zoals vilt, vlaswol, kokos of sisal gebruiken.

Tip 3: Dicht kieren bij ramen en deuren
Niet alle ramen en deuren sluiten even goed af. Gelukkig zijn ramen en deuren goed te isoleren door de kieren te dichten. Gebruik hiervoor materiaal dat flexibel mee kan bewegen, zoals tochtbanden. Voor de niet-flexibele kieren in ramen en deuren kun je tochtstrips gebruiken.

Tip 4: Isoleer je kruipluik
De kruipruimte is vaak een koude en vochtige plek. Daarom is het belangrijk om het luik naar de kruipruimte goed te isoleren. Hoe je dat het beste kan doen? Bijvoorbeeld door tochtband en tochtstrips aan te brengen.

Tip 5: Maak de buitendeur aan de onderkant tochtvrij
Veruit de meeste tocht komt via buitendeuren je woning binnen. Vaak zit er speling tussen je buitendeur en de vloer, waardoor koude lucht zomaar je woning binnen kan stromen. Het loont dan ook het meest om je voor – en achterdeuren te isoleren, bijvoorbeeld met een tochtborstel, een dorpelstrip of tochtstopper.

Tip 6: Laat je brievenbus klepperen zonder tocht
Je brievenbus is waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je het hebt over isoleren. Maar brievenbussen zijn vaak niet goed afgesloten en klepperen bij wind, wat zorgt voor een koude luchtstroom. Heb jij een klepperende brievenbus? Dan is het tijd om tocht door de brievenbus aan te pakken met een brievenbusborstel.

Tip 7: Voorkom tocht via je kattenluik
Heb jij een kat die er graag op uit gaat? Dan heb je vast een kattenluik in de deur. Vooral bij oudere kattenluiken wil er nog weleens tocht naar binnen glippen. Heb je een oud luik, dan is het verstandig deze te vervangen door een nieuw, tochtvrij kattenluik.

Tip 8: Maak je zolderdeur tochtvrij
Ook via het dak kan er kou je huis binnenkomen, zeker bij een onverwarmde zolder. Het is daarom verstandig om bij de toegang naar de zolder te zorgen voor goede isolatie van de zolderdeur of vlizotrap met bijvoorbeeld een tochtborstel of tochtstrips.

Tip 9: Voorkom openstaande binnen – en buitendeuren
Naast buitendeuren kunnen ook binnendeuren zorgen voor tocht. Vergeet je weleens je binnendeuren te sluiten? Dat is zonde van je energierekening. Laat je binnendeuren in plaats daarvan automatisch sluiten met deurdrangers. Zo voorkom je tocht en beperk je warmteverlies.

Welke soorten tochtstrips zijn er?

Suist de wind door jouw huis? Dan gaat er onopgemerkt ook veel energie verloren, dat is zonde voor je portemonnee en het klimaat. In veel gevallen pak je tocht effectief aan met tochtstrips. Het is een goedkope en makkelijke manier om naden en kieren te dichten en zo betaalbaar je huis te isoleren. Maar er zijn verschillende soorten tochtstrips en tochtbanden. Hoe weet je dan wat je moet kiezen? Het zit zo: sommige tochtstrips zijn soepel en bewegen mee, terwijl andere tochtstrips hard en minder flexibel zijn. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken, hangt af van de naden en kieren die je ermee wilt dichten. Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen! Wij geven bij elke isolatietip aan welk type tochtstrip of tochtband je het beste kunt gebruiken om de tocht te stoppen.