Waarom ventileren?
We koken, drogen de was en douchen. De lucht in huis raakt dus op allerlei manieren ‘vervuild’. Het is daarom belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Door te ventileren voer je de vieze lucht en het vocht af naar de buiten, en komt er schone lucht binnen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes. In een goed geïsoleerde woning is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie.
Het kost meer energie om vochtige lucht op te warmen dan droge lucht. Dus ook in de winter is het goed om dagelijks even te luchten. In de winter wordt de lucht in huis namelijk vochtiger. Het is ook belangrijk je woning goed te isoleren. Naast dat het op je energierekening scheelt, voorkomt het koude oppervlakken waarop vocht kan condenseren.
Ventileren of luchten?
Ventileren is iets anders dan luchten. Waar bij ventileren constant de lucht ververst wordt, zet je bij luchten bijvoorbeeld de ramen en deuren even tegen elkaar open. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Zorg voor extra ventilatie of lucht als je kookt, doucht of klust in huis. En als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
Hoe ventileer je?
De makkelijkste manier van ventileren is door een raam op een kier open te zetten, of ventilatieroosters (in deur- en raamkozijnen) open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon. Als je mechanische ventilatie in je huis hebt, zorg dat deze altijd aan staat. Behalve tijdens onderhoud of als je het advies krijgt deuren en ramen gesloten te houden (bij een calamiteit).
Natuurlijke ventilatie (via roosters en open raampjes) kun je verbeteren met een ventilatie-unit in de woonkamer en zelfregelende roosters in de slaapkamers.
Ventilatie-unit
Een ventilatie-unit in de woonkamer met warmteterugwinning geeft veel comfort doordat hij de binnenkomende lucht alvast opwarmt met de warme lucht die naar buiten gaat. De meeste ventilatie-units zijn vraaggestuurd: een CO2-meter regelt hoeveel lucht geventileerd wordt. Zo ventileer je nooit te weinig, maar ook niet te veel.
Ventileren met zelfregelende roosters
Zelfregelende roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk en laten minder lucht door als er harde wind op staat. De meeste roosters buigen de binnenkomende lucht ook naar boven af, waardoor je geen koude luchtstroom voelt.
Wil je nog meer weten over ventilatie, kijk dan bij onze kennispartner Milieu Centraal.