Hoe weet ik welke soort muurisolatie ik kan toepassen?
De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur, daarvoor werd er alleen een enkele muur gebouwd. Een huis met een enkele muur kan je isoleren door een voorzetwand te plaatsen aan de binnenzijde of aan de buitenzijde gevelisolatie toe te passen. Tot 1975 werd er geen isolatie in de spouwmuur toegepast. Er zat alleen lucht tussen. Je kunt een spouwmuur na-isoleren door de spouw te vullen met isolatiemateriaal. Wanneer je kan kiezen tussen verschillende vormen van muurisolatie spelen uiteraard ook de kosten een rol. Spouwmuurisolatie is aanzienlijk goedkoper dan de twee andere methoden. Het plaatsen van een voorzetmuur binnenshuis is weer goedkoper dan het aanpakken van je gevel.
Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Een spouw een kleine ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. De vakmensen van het isolatiebedrijf zijn vaak één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus! Eerst worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Dan wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen en worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt. Er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig en de gevel verandert niet van uiterlijk. Lees hier meer over spouwmuurisolatie.
Binnenmuurisolatie
Heeft je huis geen spouwmuur, maar wil je wel graag muurisolatie aanbrengen? Dan kan je kiezen om een voorzetwand te plaatsen tegen de binnenmuur van je huis. Het is ook mogelijk om spouwmuurisolatie te combineren met een voorzetmuur. Op die manier is je huis extra geïsoleerd. Let er wel op dat je een klein beetje ruimteverlies krijgt doordat de binnenmuur tot maximaal 10 centimeter naar binnen komt.
Gevelisolatie
Je kan naast een voorzetwand voor je binnenmuur of spouwmuurisolatie ook je buitenmuur isoleren met gevelisolatie. Dit is aanzienlijk duurder dan de andere opties, maar het levert je een hogere isolatiewaarde op. Door gevelisolatie toe te passen, verlies je ook geen ruimte binnenshuis. Omdat deze vorm van isolatie aan de buitenzijde van je huis wordt toegepast, is het nodig een vergunning aan te vragen.
Hoe maak ik mijn huis tochtvrij?
Het isoleren van je muren is een flinke ingreep. Gelukkig zijn er ook veel makkelijkere manieren om energie te besparen. Zo kan tochtstrips plaatsen onder je deur, je kattenluik tochtdicht maken of ervoor zorgen dat de brievenbus niet meer kleppert. Bekijk 9 tips om je huis tochtvrij te maken.
Hoe gasvrij ben jij?
Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!