Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Grondstoffen      Meer woningen door verbouw
Achtergrondartikel

Meer woningen door verbouw

Portretfoto Lenneke Bolkenbaas
Lenneke Bolkenbaas
‘Doe wat je zegt,’ dacht projectleider Rik van der Ploeg. Onder zijn leiding bracht Natuur & Milieu afgelopen zomer een rapport uit waaruit bleek dat er tot en met 2030 tot 120.000 extra woningen gerealiseerd kunnen worden zonder nieuwbouw. De mogelijkheden van nieuwe woonlagen op bestaande bouw, het splitsen van woningen en het transformeren van bestaande gebouwen tot woningen biedt ontzettend veel potentie om het woningtekort snel aan te pakken en vooral om grondstoffen te besparen.
Vrouw is aan het klussen in huis en staat op een steiger

Bij de 981.000 nieuwe woningen die we in Nederland willen bouwen, ligt de focus van het kabinet nu vooral op nieuwbouw. Maar door juist te kijken naar de mogelijkheden en kansen van bestaande bouw, vergroot je heel snel het aantal woningen dat beschikbaar is. En bovendien is het beter voor het milieu, benut je de beschikbare ruimte beter en kun je met minder mensen méér werk verrichten.

Heerlijke reuring

Rik nam in augustus vrij om een bestaande woning in Gelderland te verbouwen zodat er meerdere gezinnen in kunnen wonen. ‘We wonen inmiddels samen met het gezin van onze dochter. We hebben nu iets wat je een drie-generatie-woning zou kunnen noemen. Het is heerlijk om die reuring te hebben. We hebben allemaal ons eigen gedeelte, maar delen gezamenlijke ruimtes met zelfs wat gastenkamers. Om dat te doen in een bestaande woning die je dan direct verduurzaamt, is ontzettend leuk. We doen veel zelf en gebruiken zo veel mogelijk natuurlijk en tweedehands materiaal.’

En zo zijn er meer voorbeelden. Collega Mark de Jongh trok vorig jaar in een woning in een oud winkelpand. ‘Beneden zat voorheen een boekwinkel, maar die is verhuisd naar een paar deuren verderop. Het hele pand stond verder leeg, op wat opslagplekken na. Een aannemer heeft het helemaal verbouwd tot zes appartementen. Ik woon nu in wat vroeger de kantine was. De appartementen zijn allemaal goed geïsoleerd en hebben nieuwe ramen, waardoor je ook het geluid van de markt bijna niet meer hoort. Vanaf mijn dakterras heb ik nu prachtig uitzicht op de verschillende torens in het oude centrum.’

Met slim beleid kunnen er op korte termijn heel wat woningzoekenden blij worden gemaakt en hebben we minder grondstoffen nodig.

Portretfoto Rik van der Ploeg
Rik van der Ploeg
Senior Projectleider Grondstoffen

Minder grondstoffen

Het onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van splitsen, optoppen en transformeren van bestaande gebouwen en woningen werd uitgevoerd door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), in opdracht van Natuur & Milieu. Met dit onderzoek laten we zien dat een te eenzijdige focus van de overheid op nieuwbouw ongelofelijk zonde is. De problemen bij nieuwbouw, zoals het tekort aan materialen en personeel en het gebrek aan grond, spelen minder bij het verbouwen van bestaande gebouwen. Je vangt dus meerdere vliegen in één klap. Met slim beleid kunnen er op korte termijn heel wat woningzoekenden blij worden gemaakt en hebben we minder grondstoffen nodig.

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine ‘Update‘.