Home      Terugblik donateursevent De Rijke Noordzee

Terugblik donateursevent De Rijke Noordzee

Tijdens ons donateursevenement op donderdag 26 juni namen we je mee in ons programma De Rijke Noordzee. Wil je de documentaire terugkijken? Dat kan hieronder. Ook lees je op deze pagina meer over het programma, de verhalen die onze collega’s vertelden en hoe we met elkaar werken aan een gezonde Noordzee.

Still documentaire De Rijke Noordzee

Wat doet De Rijke Noordzee

We werken met een droom voor ogen: een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie en vol leven. Samen met Stichting De Noordzee hebben we het programma De Rijke Noordzee opgezet. Aan de basis van dit programma ligt een simpel maar doeltreffend inzicht: in windmolenparken mag niet gevist worden, dus dit is een unieke plek om de natuur onder water te versterken. Wat we doen? We plaatsen kunstriffen in deze windparken, kweken gezonde oesters en zetten deze uit, doen onderzoek en delen onze kennis.

De Rijke Noordzee wordt mogelijk gemaakt vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

Onze impact

Inmiddels werken we in maar liefst vijf verschillende windparken op onze Noordzee aan natuurherstel. Daarnaast hebben we een offshore testsite en is het gelukt om gezonde oesters te kweken in onze speciale kweeklijn, die we vervolgens uitzetten in zee. In een speciale Toolbox delen we alle vergaarde kennis. Het onderwerp staat nu steviger op de kaart bij de overheid, industrie en wetenschap. En onze impact groeit: we gaan van experimenteren naar opschalen, van nationaal naar internationaal. Zo werken we aan een gezonde Noordzee vol leven.

Foto van windpark op zee

Terugblik verhaal Marjolein Kelder: hoe kan De Rijke Noordzee helpen om het zeeleven te versterken?

Marjolein Kelder, senior projectleider De Rijke Noordzee, vertelde hoe De Rijke Noordzee begon als een pioniersclub en uitgroeide tot een serieuze partner voor de overheid, offshore bedrijven en de wetenschap. Naar verwachting gaat wind op zee in de komende 25 jaar een exponentiële groei doormaken; het is daarbij belangrijk om risico’s weg te nemen, maar óók om kansen te grijpen. Dat is waar De Rijke Noordzee in beeld komt. Kunnen windturbines helpen om het onderwaterleven te versterken? Met innovatieve methodes tonen we aan wat het effect is van natuurversterkende maatregelen in windparken op zee. Zo laten we zien dat de energietransitie en natuurherstel hand in hand kunnen gaan. Via deze weg jagen we anderen aan om ook in actie te komen. We delen onze kennis, brengen partijen samen en delen ons verhaal proactief, nationaal en internationaal.

Terugblik verhaal Peter de Jong: hoe jagen wij een duurzame energietransitie aan?

Terwijl De Rijke Noordzee zich praktijkgericht bezighoudt met natuurversterking in offshore windparken, jagen we als moederorganisatie een duurzame energietransitie aan en sporen we de overheid aan goed beleid te maken over medegebruik in de Noordzee. Peter de Jong, programmaleider Energie & Grondstoffen, gaf een kijkje achter de schermen. Samen met andere natuurorganisaties, de overheid, energiepartijen en vissers- en havenbedrijven sloten we in 2021 het Noordzeeakkoord, waarin we waarin we afspraken maken over het duurzaam benutten én beter beschermen van de Noordzee, met meer ruimte voor natuurherstel. Ook houden we ons bezig met een betere verankering van circulariteit in beleid, vanuit onze visie op het gebruik van grondstoffen.

Portretfoto Peter de Jong

Programmaleider Energie & Grondstoffen

Peter de Jong

'De transitie naar een circulaire economie biedt een krachtig antwoord op de toenemende vraag naar kritieke metalen. Door slimmer en zuiniger om te gaan met deze schaarse grondstoffen, vooral in sectoren als elektrisch vervoer en windenergie op zee, beperken we zowel onze afhankelijkheid als de ecologische schade.'

Uw donatie maakt het verschil

Wij geloven dat iedereen recht heeft op gezonde lucht, schoon water, vruchtbare grond en groene leefomgeving.  Met uw steun versnellen we de aanpak van klimaat- en natuurproblemen. 

Dank voor uw bijdrage aan concrete oplossingen! Hiermee:

  • Werken we samen aan oplossingen voor schoon water en landbouw zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen
  • Zetten we ons in om een CO2-plafond per luchthaven in te stellen om de overlast van de luchtvaart voor omwonenden en de natuur te verminderen, eerlijke prijzen voor vliegtickets te realiseren en schoner te vliegen
  • Werken we samen met overheden en bedrijven om ervoor te zorgen dat de industrie zo snel mogelijk verduurzaamt