Home      Stop CO2-uitvluchten

Stop CO2-uitvluchten

Van alle vervoersmiddelen is de luchtvaart het meest vervuilend. Om onze klimaatdoelen te halen, moeten alle sectoren in Nederland een bijdrage leveren - ook de luchtvaart.

Teken de petitie
opstijgend vliegtuig

De luchtvaartsector is op de vlucht voor haar klimaatdoelen

Afgelopen jaar heeft het demissionair kabinet besloten om een CO2-plafond per Nederlandse luchthaven in te voeren. Maar dit CO2-plafond moet nog officieel in de wet worden vastgelegd zodat de luchtvaartsector geen uitvluchten meer heeft om zich aan de doelen te houden. Met de komst van een nieuw kabinet en de sterke lobby van de luchtvaart, is het nodig dat we hier veel druk op blijven uitoefenen en daarvoor kunnen we jouw steun gebruiken. Teken onze petitie!

Een CO2-plafond voor de luchtvaart

Een CO2-plafond legt wettelijk de maximale uitstoot van de Nederlandse luchtvaartbranche vast. Net zoals dat gedaan is voor onder andere de industrie, landbouw, verkeer en woningbouw. Als dit CO2-plafond eenmaal is ingesteld, heeft de luchtvaart geen uitvlucht meer. Ze moeten bijdragen aan de klimaatdoelen. Indien de CO2-uitstoot het plafond overschrijdt, zijn zowel de luchthaven als vliegmaatschappijen verplicht maatregelen te nemen om de uitstoot weer onder het plafond te brengen. Doen ze dat niet dan kan de overheid handhaven. De verantwoordelijkheid komt zo weer daar te liggen waar het hoort: bij de vervuilende sector. Deze duidelijke grens stelt de sector in staat zich te richten op verduurzaming en te sturen op het aantal vluchten binnen het plafond.

Welke stappen we hebben gezet en welke nog volgen, zie je in dit overzicht.

Kom aan boord en teken de petitie!

Dit is wat jij kunt doen om CO2-uitstoot echt te stoppen: doe mee aan onze petitie.

Wat wij doen? Vele stemmen maken samen een krachtig geluid. Laten we er samen voor zorgen dat er duidelijke grenzen worden gesteld aan de uitstoot van de luchtvaartsector. Met jouw stem blijven wij druk uitoefenen, ook tijdens de vorming van het nieuwe kabinet.

Petitie - CO2-uitvluchten

"*" geeft vereiste velden aan

Als je je telefoonnummer invult kan Natuur & Milieu je eenmalig bellen om donateur te worden.
Nieuwsbrief
We gaan natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De impact van de luchtvaart op klimaat, natuur en mens

Vliegen draagt bij aan de opwarming van onze aarde. Een vliegtuig verbruikt grote hoeveelheden kerosine, waardoor veel broeikasgassen zoals CO2 vrijkomen. Alsnog blijft de luchtvaartsector groeien. Net als andere sectoren, moet de luchtvaart een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Met een CO2-plafond kunnen we zorgen dat de luchtvaartsector haar klimaatdoelen niet meer kan ontvluchten.