Terug naar overzicht

Wat is de ISDE-subsidie?

Misschien ben je van plan om jouw huis te verduurzamen en ben je in jouw zoektocht voor financieringsmogelijkheden de term 'ISDE' of 'Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing' al tegengekomen. In dit artikel leggen we uit hoe jij deze subsidie kunt inzetten.

portret wilma berends
Wilma Berends
 • 
vrouw en kind schilderen muur

Wat is ISDE (InvesteringSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing)?

De ISDE is een subsidie die huiseigenaren financieel ondersteunt om duurzame maatregelen te nemen in huis en zo energie te besparen. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Je kunt een aanvraag indienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je isolerende maatregelen uit laten voeren of een zonneboiler of warmtepomp laten installeren. In het geval van isolatie moet je minimaal twee verschillende soorten isolatie laten uitvoeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, vloer of bodem, spouwmuur of ramen. Na het uitvoeren van de eerste isolatiemaatregel moet de tweede maatregel binnen 12 maanden uitgevoerd en betaald zijn. Het loont daarom om te kijken of je isolatiemaatregelen die je over een langere periode wil uitsmeren binnen 12 maanden kan laten uitvoeren, zodat je aanspraak kan maken op de subsidie. Houd er wel rekening mee dat je geen gebruik kunt maken van de regeling als je zelf aan het klussen gaat. De maatregelen moeten altijd worden uitgevoerd door een bedrijf dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Weet je nog niet welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis? Doe dan de woningtest van MilieuCentraal op www.verbeterjehuis.nl. De ISDE bestaat ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), woonverenigingen en -coöperaties.

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>