Ga terugHome      Publicaties      Wat is de ISDE-subsidie?
Artikel

Wat is de ISDE-subsidie?

Portretfoto Wilma Berends
Wilma Berends

Misschien ben je van plan om jouw huis te verduurzamen en ben je in jouw zoektocht voor financieringsmogelijkheden de term 'ISDE' of 'Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing' al tegengekomen. In dit artikel leggen we uit hoe jij deze subsidie kunt inzetten.

vrouw en kind schilderen muur

Wat is ISDE (InvesteringSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing)?

De ISDE is een subsidie die huiseigenaren financieel ondersteunt om duurzame maatregelen te nemen in huis en zo energie te besparen. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Je kunt een aanvraag indienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je isolerende maatregelen uit laten voeren, een zonneboiler of (hybride) warmtepomp laten installeren of jouw woning laten aansluiten op een warmtenet. Denk bij isolerende maatregelen aan het isoleren van je dak, vloer of bodem, spouwmuur of ramen.

Met één isolatiemaatregel krijgt je als woningeigenaar ongeveer tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Bij twee of meer maatregelen is het subsidiepercentage ongeveer 30%. Tip: kijk of je binnen twee jaar nóg een maatregel kan nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp of zonneboiler. Bij twee maatregelen ontvang je het hogere subsidiebedrag. Houd er rekening mee dat je geen gebruik kunt maken van de regeling als je zelf aan het klussen gaat. De maatregelen moeten altijd worden uitgevoerd door een bedrijf dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Weet je nog niet welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis? Doe dan de woningtest van Milieu Centraal op www.verbeterjehuis.nl. De ISDE bestaat ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), woonverenigingen en -coöperaties.

Hoe gasvrij ben jij?

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? De eerste stap naar gasvrij is goede isolatie. Daarmee bespaar je energie en dus geld. Wij helpen je om de eerste stappen te zetten.

Bekijk video’s

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter