Terug naar overzicht

Hoeveel impact heeft overstappen op groene energie?

Schone windenergie van onze eigen Noordzee of van zonnepanelen: je kunt een groot verschil maken door te kiezen voor duurzame energie.

Portretfoto Peter de Jong
Peter de Jong
 • 
Artikel
hoogspanningsmasten in een veld

Om mensen te helpen bij een duurzame keuze voor hun energie, startten wij in 2020 het Zekergroen Energiecollectief met de Consumentenbond. Meer dan 3.700 huishoudens hebben zich bij dit collectief aangesloten en zijn overgestapt op 100 procent duurzame energie. Maar welke milieuwinst levert overstappen naar groene stroom op?

Doordat deze stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en/of windmolens uit Nederland – en niet door bijvoorbeeld kolencentrales – besparen die huishoudens gezamenlijk maar liefst 7.264 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan 35.962.645 km rijden met een middelgrote benzineauto (als we uitgaan van een uitstoot van 0,2 kg CO2/km). Er wordt zo dus enorm veel uitstoot bespaard!

Deze overstappers weten bovendien zeker dat de geleverde energie in Nederland is opgewekt en afkomstig is van een duurzaam bedrijf. ‘Sjoemelstroom’ is uitgesloten en het geld dat zij betalen voor hun energie wordt geïnvesteerd in ontwikkelingsprojecten voor méér duurzame energie. Dit werd duidelijk in onze jaarlijkse Stroomranking waarbij we de duurzaamheid van energieleveranciers hebben onderzocht.