Programmaleider Luchtvaart
Resultaten
We hebben in 2024 weer mooie stappen gezet voor gezonde lucht, schoon water, vruchtbare grond en een groene omgeving. Deze successen waren niet mogelijk geweest zonder de steun van onze donateurs, partners en betrokken volgers. Bedankt daarvoor!
Luchtvaart
In 2024 zetten we ons weer in voor minder vluchten, een hogere vliegbelasting – ook voor overstappers, en eerlijke beprijzing van verre vluchten. We publiceerden een onderzoek waaruit bleek dat een derde van de vluchten geschrapt kan worden zonder economische schade. Dit leidde tot maatschappelijke en politieke discussie. We gingen met bewonersgroepen naar Brussel voor gesprekken met de Europese Commissie. We brachten gezondheidsschade door luchtvaart onder de aandacht bij de politiek. Onze inspanningen zorgden voor meer bewustwording over de gevolgen van uitstoot.
Uit onderzoek blijkt dat 40% van de reizigers de klimaatimpact van een verre vlucht verkeerd inschat. Daarom lanceerden we met Milieu Centraal de campagne ‘Op vakantie? Denk dichtbij‘, voor meer bewustwording.
Mobiliteit
We maken ons grote zorgen dat steeds minder mensen dagelijkse bestemmingen goed kunnen bereiken. Met een coalitie van maatschappelijke organisaties en bedrijven overhandigden we een manifest met de oproep: maak bereikbaarheid prioriteit. We pleitten voor beter en sneller openbaar vervoer, goede doorfietspaden en veilige wandelroutes. En voor woonwijken waar iedereen gemakkelijk bij de supermarkt of school komt. Zo kan iedereen mee blijven doen, zorgen we voor gezondere lucht en voor veilige, groene wijken.
Programmaleider Mobiliteit
Waterkwaliteit
Waterkwaliteit stond ook dit jaar weer hoog op onze agenda – en op die van de politiek. Met het nieuwe project ‘Water op de Kaart‘ werken we met NIOO-KNAW en burgerwetenschappers om de waterkwaliteit rond riooloverstorten te meten. Dit is de opvolger van ons succesvolle project ‘Vang de Watermonsters‘. En we ontwikkelden lespakketten voor basisscholen. Kinderen leren welke soorten dieren en planten er zijn en hoe zij met elkaar samenwerken om het water schoon te houden.
Programmaleider Water en Stikstof
Bestrijdingsmiddelen
Nederland schendt het Europees recht om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in drinkwatergebieden en beschermde natuurgebieden te stoppen of te minimaliseren. Daarom dienden we een klacht in bij de Europese Unie over het Nederlandse beleid. In Europa hebben we gezamenlijk besloten dat landen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in drinkwatergebieden moeten stoppen of minimaliseren. Maar in Nederland wijzen alle overheidsinstanties naar elkaar en neemt niemand uiteindelijk de stap om het op te lossen. Met zeer giftige bestrijdingsmiddelen in kwetsbare gebieden, steeds hoger wordende kosten voor drinkwaterzuivering en schade aan de natuur tot gevolg. Onze overheid kan en moet onze drinkwatergebieden beschermen, vinden ook de tienduizenden mensen die onze petitie ondertekenden.
Programmaleider Bestrijdingsmiddelen
Biodiversiteit
Dit jaar stond in het teken van het vijfjarig jubileum van De Rijke Noordzee, ons gezamenlijke programma met Stichting De Noordzee. Dit vierden we met mooie muzikale optredens en bevlogen sprekers, waarbij de toenmalig minister voor Natuur en Stikstof Christianne Van der Wal het programma Natuurversterking Noordzee aankondigde. Dit programma zet in op herstel van onderwaternatuur, zoals oesterbanken en riffen. De Rijke Noordzee wordt een van de partners. Voor het programma is 150 miljoen euro uitgetrokken. Met de lancering van de toolbox verspreiden we met De Rijke Noordzee kennis over natuurinclusieve windmolenparken.
Een mooie en gezonde natuur is niet vanzelfsprekend. We overhandigden Tweede Kamerleden bij de start van het politieke jaar een canvas met een natuurgebied uit hun buurt en gaven ze mee dat actie nodig is de natuur prachtig te houden. Bijvoorbeeld door het terugbrengen van de stikstofuitstoot en het investeren in natuurbeschermingsbeleid.
Daarnaast brachten we een rapport uit over toenemende verstening. Dit leidde tot concrete gesprekken met beleidsmakers en brede steun voor meer groen in stedelijke gebieden. We inspireerden Kamerleden met een werkbezoek aan mooie voorbeelden in Utrecht.
Programmaleider Groene Stad
Grondstoffen
Met onderzoek lieten we zien dat er fors meer woningen mogelijk zijn door panden te verbouwen. De mogelijkheden van nieuwe woonlagen op bestaande bouw, het splitsen van woningen en het transformeren van bestaande gebouwen tot woningen biedt ontzettend veel potentie om het woningtekort snel aan te pakken en vooral om grondstoffen te besparen.
Programmaleider Circulaire Economie